latinica  ћирилица
27/05/2020 |  17:10 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Околић: Нема књижења перспективне војне имовине на БиХ

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао је Срни да нема књижења перспективне војне имовине на ниво БиХ јер је то противно Дејтонском мировном споразуму, према којем сва имовина која се налази на територији Републике припада Српској без обзира на то била перспективна војна имовина или не.
Мирко Околић  (Фото:opcija.net) -
Мирко Околић (Фото:opcija.net)

На питање Срне да прокоментарише тврдње министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића да нема рокова када је ријеч о књижењу перспективне војне имовине и да ће она бити књижена на ниво БиХ, Околић је констатовао да нико и не тврди да постоје рокови у којима се имовина може књижити, али да је став институција Републике Српске да се перспективна војна имовина не може књижити на ниво БиХ.

- Све док је став институција Републике Српске да се то не књижи, то неће бити укњижено на БиХ, односно на Министарство одбране. Став институција Српске ће се поштовати до краја и неће бити могућност да се та имовина укњижи легалним путем - рекао је Околић.

Одговарајући на питање да ли је Дејтонским мировним споразумом дефинисано да имовина која се налази на територији Републике Српске припада Српској без обзира да ли је ријеч о перспективној војној имовини или не и да ли су Поџићеве тврдње рушење принципа Дејтона, Околић је указао да је Министарство одбране формирано након Дејтона и да је Република Српска своју имовину која се налази на њеној територији дала на кориштење овој институцији.

- Уколико би одређени дио територије Републике Српске, а ријеч је о перспективној локацији или локацијама у Републици Српској, укњижи на БиХ, самим тим се смањује проценат Републике Српске и тај проценат више није онакав како је дефинисан Дејтонским споразумом. Зато Република Српска има упориште да брани тезу да је немогуће књижити земљиште и имовину на територији Републике Српске на било кога изван Републике Српске - истакао је Околић.

Он је додао да су за то доказ и проблеми који су настали "када је одлучено да се пољопривредно земљиште у Републици Српској књижи како је неко без основа замислио".

- Република Српска ће стати иза своје територије. Дејтонски споразум је основа свега - поручио је Околић.

Он је навео да Поџић може да прича оно што њему одговара, али да то не значи ништа за Републику Српску без обзира да ли је то рекао у Бањалуци, Сарајеву, Чапљини или на неком другом мјесту.

- Такве изјаве, попут ове данашње, Република Српска неће толерисати и искористиће сва правна средства да не дође до умањења процента њене територије - рекао је Околић.

Упитан да прокоментарише изјаву бившег лидера СДС-а Вукоте Говедарице да су Поџићеве тврдње доказ да је Република Српска пристала на АНП, те да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас био у Фочи док Поџић "књижи имовину", Околић је констатовао да опозиција критикује све и свакога.

- Лако је критиковати онога ко нешто ради. Какве везе има гдје се данас налази српски члан Предсједништва Милорад Додик, а гдје је Поџић давао изјаву - упитао је Околић.

Околић је најавио да ће сутра у Рудом Дирекцији за обнову и изградњу бити предата неперспективна војна имовина коју ће Дирекција потом дати на употребу овој локалној заједници.

- То је неперспективна војна имовина која је по споразумима припала Републици Српској. Биће предат онај објекат који више није потребан Оружаним снагама БиХ - најавио је Околић, изражавајући увјерење да ће општина Рудо ту локацију искористити за своје потребе.