latinica  ћирилица
27/05/2020 |  17:12 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Француска, Белгија и Италија обуставиле употребу хидроксихлорокина

Француска, Италија и Белгија данас су обуставиле употребу хидроксихлорокина за лијечење пацијената обољелих од ковида-19 усљед питања око безбједности овог лијека за маларију.
Вирус корона (Илустрација РТРС) -
Вирус корона (Илустрација РТРС)

Француска је нешто раније укинула декрет којим је омогућено болничким љекарима да дају лијек, док је италијанска Агенција за лијекове суспендовала дозволу за употребу хидроксихлорокина ван клиничких тестирања.

Белгијска Агенција за медицину упозорила је да се овај лијек не користи за лијечење обољелих од ковида-19, сем унутар регистрованих клиничких тестова.

Потези три земље које су међу најтеже погођеним пандемијом услиједили су након одлуке Свјетске здравствене организације да због безбједносних разлога суспендује велико тестирање хидроксихлорокина.

Британски медицински журнал Лансет писао је раније да пацијенти који примају хидроксихлорокин имају повећану стопу смртности од срчаних удара.

Амерички предсједник Доналд Трамп и још неки званичници заступали су употребу хидроксихлорокина током претходних мјесеци као могућег лијека против обољења које изазива вирус корона.

Против ковида-19 још не постоји вакцина или лијек. Ово обољење однијело је широм свијета више од 350.000 живота.