latinica  ћирилица
27/05/2020 |  17:18 ⇒ 17:20 | Аутор: СРНА

Позитивно мишљење за пројекат ауто-пута Сарајево - Београд - Сарајево

Комисија за спољну и трговинску политику, царине саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине БиХ дала је данас позитивно мишљење и предложила Дому давање сагласности за ратификовање Споразума између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији пројекта ауто-пута/брзе цесте Сарајево-Београд-Сарајево.
Дом народа Парламента ФБиХ - Фото: РТРС
Дом народа Парламента ФБиХФото: РТРС

Чланови Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа подржали су принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о систему државне помоћи у БиХ, чији је предлагач Савјет министара, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Комисија је дала позитивно мишљење и предложила Дому давање сагласности за ратификовање Конвенције о узајамној административној помоћи у пореским стварима /МАЦ/, Споразума о гранту између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са Регионалним стамбеним програмом - БиХ шест, потписаним 30. септембра прошле године у Паризу.

Дато је и позитивно мишљење и сагласност за ратификовање Споразума о финансирању и пројекту између БиХ и Њемачке развојне агенције /КФВ/ Франкфурт на Мајни у износу од 10.266.845 евра за реализовање прве фазе пројекта "Прикупљање и третман отпадних вода Градишка".

Мултилатерална конвенција о спровођењу мјера за спречавање ерозије пореске основице и премјештања добити које се односе на пореске уговоре, као и Уговор о финансирању између БиХ, Републике Српске и Европске инвестиционе банке за Мјере заштите од поплава Републике Српске, такође су добили позитивно мишљење и сагаласност за ратификацију.

Комисија је дала позитивно мишљење и за Уговор о финансирању Коридора "Пет це" између БиХ и Европске инвестиционе банке, Споразума између Савјета министара и влада осталих чланица Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа у Југоисточној Европи о аранжманима земље домаћина за Секретаријат Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа у Југоисточној Европи.

Комисија је усвојила и извјештај о раду и пословању БХРТ-а за 2017. годину, те извјештај о финансијском пословању БХРТ-а за 2018. годину.

У саопштењу је наведено да су к знању примљени извјештај о реализацији програмских планова БХТ један, БХ Радија један, Музичке продукције БХРТ-а и Портала БХРТ-а за 2017. годину и извјештај о реализацији програмских планова БХТ један, БХ Радија један, Музичке продукције БХРТ-а и Мултимедије БХРТ-а за 2018. годину.

Комисија је, такође, примила к знању финансијске планове БХРТ-а за 2018. и 2019. годину, те програмске планове БХТ-а један, БХ Радија један, Мултимедије и Музичке продукције БХРТ-а за 2018. и 2019. годину.