latinica  ћирилица
27/05/2020 |  18:16 ⇒ 28/05/2020 | 14:58 | Аутор: СРНА

Одбор "Луфтханзе" одбацио услове Брисела

Надзорни одбор њемачке авиокомпаније "Луфтханза" одбацио је данас услове које је навела ЕУ за предложену финансијску помоћ државе.
Луфтханза - Фото: ТАНЈУГ
ЛуфтханзаФото: ТАНЈУГ

Одбор, од којег се очекивало да ће прихватити и потписати помоћ, одбио је захтјеве ЕУ да се "Луфтханза" одрекне полетних и слетних дијелова на аеродромима у Франкфурту и Минхену, гдје има двотрећински удио.

"Луфтханза" је саопштила да план помоћи и даље остаје једина поуздана алтернатива несолвентности и да ће се преговори наставити око захтјева ЕУ који би ослабили способност компаније да отплати дуговања.

"Луфтханза" је почетком седмице саопштила да се њемачка администрација сагласила да ће преузети акционарска мјеста без права гласа за 5,7 милијарде евра уз три милијарде евра кредита и 300 милиона евра од куповине акција.

Тиме би администрација добила 20 одсто удјела у компанији и два мјеста у Борду директора.

Њемачки министар економије Петер Алтмајер је, након објаве одлуке одбора, изразио очекивање да ће Брисел одобрити пакет.

Према његовим ријечима, није само у интересу Њемачке већ и ЕУ да се избјегне распродаја стратешких интереса у индустријском сектору.