latinica  ћирилица
27/05/2020 |  18:33 | Аутор: СРНА

Делегати у Дому народа да подрже измјене и допуне закона о ПДВ-у

Удружење послодаваца Федерације БиХ тражи од делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ да подрже измјене и допуне Закона о порезу на додату вриједност БиХ, у смислу продужења рока за подношење пријаве и плаћање ПДВ-а, а које је раније усвојио Представнички дом овог парламента.
Удружење послодаваца ФБиХ - Фото: илустрација
Удружење послодаваца ФБиХФото: илустрација

- Продужење рока за подношење пријаве и плаћање ПДВ-а би у великој мјери олакшало пословање привредним субјектима, а не би утицало на проценат његове наплате - наводи се у саопштењу Удружења послодавцаи и додаје да би се усвајањем ових измјена испуниле обавезе преузете прихватањем Реформске агенде којом је дефинисано доношење законских рјешења у циљу побољшања пословног амбијента.

Послодавци наводе да би то била прва мјера донесена на нивоу БиХ с циљем ублажавања негативних економских посљедица епидемије вируса корона, те да би се помјерањем рока остварио позитиван утицај на ликвидност привредних субјеката.

У саопштењу се наводи да је постојећи рок за подношење ПДВ пријаве и његовог плаћања до 10. у мјесецу за претходни мјесец сувише кратак, те подсјећа да уколико порески обавезник не поднесе пријаву у законски предвиђеном року, осим новчане казне има и друге штетне посљедице на пословање.

Из Удружења додају да је предложено рјешење потпуно усклађено са Директивом Савјета ЕУ о заједничком систему пореза на додату вриједност.

- Рок за подношење пореске пријаве за ПДВ у БиХ је најкраћи у Европи. Најчешћи рок је 20-30 дана, а у неким земљама је и дужи. Занима нас разлог због којега тај рок ни у једној земљи није тако кратак као у БиХ? - питају послодавци.

У саопштењу се наглашава да би помјерањем рока за плаћање ПДВ-а са 10. на посљедњи дан у мјесецу, дошло до усклађивања са одредбом о року извршења новчаних обавеза између предузетника у пословним трансакцијама који износи до 60 дана у оба ентитета.

Из Удружења послодаваца указују да предложене измјене и допуне Закона о ПДВ-у неће имати негативан утицај на ликвидност буџета БиХ, ентитета и кантона, те додају да је више од 30.000 пословних субјеката из цијеле БиХ потписало захтјев да се усвоје предложене измјене и допуне овог закона у Парламентарној скупштини.