latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:26 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Фоча: Отворена лабораторија за дијагностику вируса корона (ВИДЕО)

У Универзитетској болници Фоча озваничен је рад Лабораторије за вирусологију, у којој ће се обављати тестирање на вирус корона. Отворена је реновирана и, савременом дијагностиком, опремљена поликлиника, са специјалистичким амбулантама. Најављена су и нова улагања.
Фоча-отварање лабораторије - Фото: РТРС
Фоча-отварање лабораторијеФото: РТРС

Лабораторија за вирусологију опремљена је најсавременијом опремом. Влада је обезбиједила Пи-си-ар апарат, а удружења повртара и мљекара помогла набавку додатне опреме. Тестирање на вирус корона знатно ће побољшати његово сузбијање и у овом дијелу Српске.

Фото: РТРС

- Најсавременије методе високе специфичности што подразумијева високу тачност, односно да се у резултат тешко може сумњати - рекла је Ружица Лукић начелница Службе за медицинску микробиологију.

Пацијентима је у новоопремљеној поликлиници на располагању више од двадесет амбуланти, за шта је утрошено више од два милиона марака. Опремање болнице се наставља.

- Ми сада завршавамо за мјесец дана објекат онкологије, обезбјеђена је и сва опрема. Након тога улазимо и у опремање ангио блока и ми очекујемо да почнемо са сложеним захватима на јесен - истакао је Радмил Марић директор Универзитетске болнице Фоча.

Оцијењено је да је болница успјешно одговорила у епидемији вируса корона. Универзитетска болница је и наставно-научна база Медицинског факултета у Фочи, на којем студира више од 3.000 студената. Даљим опремањем, стварају се услови за извођење најсложенијих медицинских захвата.

Фото: РТРС

Српски члан Предсједништва Милорад Додик подсјетио је и да ускоро почиње градња нове болнице у Добоју, а да је за реконструкцију болнице у Зворнику издвојено 26 милиона марака.

- Ићи ће и реконструкције болница у Приједору, Градишци и Требињу. Остаје нам да побољшамо стандард што се тиче опреме и запослених. Сада се видјело колико је важно имати стабилан медицински сектор и ја сам захвалан свим здравственим радницима - навео је Додик.

Радови у Фочи финансирају се из пројекта модернизације Универзитетске болнице, за шта је Влада обезбиједила 16.300.000 марака.

Фото: РТРС

- У наредном периоду бићемо у могућности да спроводимо и опремање, да имамо јак поликлинички дио, ургентну медицину и ендоскопску хирургију, што је основ за њихово даље боље функционисање - истакао је Ален Шеранић министар здравља и социјалне заштите.

Из Општине најављују уређење прилазног пута поликлиници и факултету.

- Тако да ћемо ми овом великом инвестицијом која ће негдје премашити 460 хиљада марака завршити добар посао, не само за наше грађане него и здравствени систем у цјелини - рекао је Радисав Машић начелник општине Фоча.

У Универзитетској болници Фоча годишње се лијечи више од 13 хиљада пацијената из свих крајева Српске, Федерације и сусједних земаља.