latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:45 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Начин избора ЦИК-а - удар на БиХ и легитимност изборног процеса

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је вечерас да је олако прелажење преко начина избора чланова Централне изборне комисије БиХ највећи удар на БиХ и легитимност њеног изборног процеса.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- У том погледу, ако имате нелегитимност на једној страни, онда је могуће све друго и ми разматрамо разне опције - рекао је Додик новинарима у Зворнику прије састанка чланова Извршног комитета СНСД-а са руководством локалних одбора ове странке у Изборној јединици седам.

Додик је напоменуо да је СНСД против одгађања избора, те да је та странка спремна да увијек, када постоји већина за доношење одлуке о финансирању избора, буде дио те већине.

- Сада је евидентно да у Савјету министара нема већине која би могла да донесе квалификовану одлуку о средствима, али да то не треба приписивати СНСД-у - рекао је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је поновио да СНСД ниједног тренутка није био заинтересован за одгађање избора нити било какву другу варијанту везано за изборе.

- Оно што остаје проблем јесте легимитет избора Централне изборне комисије. Како год ови посматрали који сада мисле да јесу у праву, дефинитивно је прекршен закон, прекршене су одредбе закона о избору ове комисије. Та је комисија дефинитивно политички мотивисана и може да произведе проблеме које нико у БиХ неће моћи да ријеши - навео је Додик.

Он је истакао да ће са представницима одбора, посланицима, важним људима из СНСД-а бити разговарано о стању у тој изборној јединици, а на дневном реду је и оцјена економског, политичког и социјалног стања и наравно стања организационе спремности и акционе оспосбљености СНСД-а за ове изборе.

Према његовим ријечима, СНСД традиционално у овој регији има добре резултате, те вјерује да они могу да буду и побољшани.

Додик каже да је СНСД за то да се локални избори одрже у складу са законом и да ова странка нема никаквих проблема да се ти избори одржавају у року.

Додик је додао да је СНСД у ову регију стигао у најјачем саставу - предсједник Републике Српске, предсједник Владе Српске, предсједавајући Савјета министара, један број министара из Владе, Савјета министара, најважнији људи, начелници, те да је то један од квалифкованих, референтних форума најважнијих за ову регију.

- Данас ћемо договарати око развојних пројеката, програма, које ћемо реализовати у отежаним околностима након вируса корона, али свакако нећемо одустати од оногас што смо примарно планирали да урадимо у наредном периоду у овом региону - рекао је Додик.