latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:56 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Одлука Црне Горе о затварању граница је политичка; Србија границу неће затварати

Из званичног Београда и данас оцјена да је одлука Црне Горе о селективном отварању граница, према којој је и даље забрањен улазак грађанима Србије и БиХ, политичка.

Неће, кажу, узвратити истом мјером, али на београдски аеродром, авиони црногорске националне компаније неће моћи слијетати до даљњег.

Предсједнику Србије Александру Вучићу од првог тренутка било је, каже, јасно да је одлука црногорских власти политичка.

Увјерен је, ипак, да ће званична Подгорица ту одлуку промијенити, искључиво због својих интереса. У међувремену, категоричан је Вучић, Србија своју границу неће затварати.

- Што се тиче одлука Републике Србије, ми у то блато нећемо улазити. Ми нећемо да доносимо одлуку да заустављамо грађане Црне Горе и да цијенимо ко је колико тестова урадио, од којих је болести умирао, а није пријављивао. Ми ћемо да држимо наше границе отвореним. Немојте да заборавите, тиме бисмо кажњавали и 30 одсто Срба који тамо живе, а нећемо да кажњавамо ни њих, нити остале грађане Црне Горе - поручио је Вучић.

Остане ли на снази одлука да грађани Србије не могу да уђу у Црну Гору, биће на штету свима, упозорава министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић. Исти епилог слути и ако Србија и Црна Гора уђу у спиралу контрамјера.

- Црна Гора има интерес да има најбоље могуће односе са Србијом. Ако ништа друго, велики број наших туриста љетује у Црној Гори. Ми смо велико емитивно тржиште. Ми извозимо преко 750 милиона робе у Црну Гору, нарочито током љетних мјесеци, када наши људи љетују тамо - истакао је Љајић.

И док се из званичног Београда шаљу поруке да Србија неће узвраћати истим мјерама, на адресу "Монтенегро ерлајнса" стигло је обавјештење Директората цивилног ваздухопловства Србије, да се суспендује право слијетања њихових авиона на београдски аеродром.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић тврди да та мјера нема везе са спољном политиком Србије.

- Ако наша компанија не може да лети тамо, наравно да се уводе реципрочне мјере - рекао је Дачић.

Осим за грађане Србије, граница је затворена и за БиХ. Историчар Александар Раковић са Института за новију историју Србије оцијенио је за нашу телевизију да оваква одлука Црне Горе представља раздвајање српског народа у цјелини.

- У питању је сегрегација против свих Срба. Они сегрегацију против Срба у Црној Гори проводе већ неколико деценија, а сада је на сцени сегрегација против свих - изјавио је Раковић.

Раковић је сагласан са оцјеном званичника да је одлука политичка и да није донесена због епидемиолошке ситуације, на коју се позивају институције Црне Горе.