latinica  ћирилица
27/05/2020 |  22:02 ⇒ 22:05 | Аутор: СРНА

Палмер: Питање отварања границе рјешавати у партнерском односу

Црна Гора има право да успостави параметре за то ко може да уђе у земљу, у складу са епидемиолошким препорукама, и треба пажљиво да размотри како би то могло да утиче на односе са Србијом, рекао је специјални амерички изасланик за Балкан Метју Палмер.
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2) -
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2)

Палмер је за "Глас Америке" изјавио да ће Србија и Црна Гора увијек бити сусједи и да треба да нађу начин да рјешавају та питања у партнерском односу.

Према његовим ријечима, најважнија порука је да владе двије земље треба да разговарају и да постоје отворени канали комуникације.

- Црна Гора свакако има право да успостави параметре за то ко може да уђе у земљу и постојаће епидемиолошка компонента у процесу доношења те одлуке. Треба и да пажљиво да размотре како би то могло да утиче на односе са важним сусједом - казао је Палмер.

Према његовим ријечима, Црна Гора треба да размотри и како ће то утицати на љетњу туристичку сезону, с обзиром на важну улогу српских туриста у црногорској економији.

Црна Гора ће у првим данима јуна отворити границе са земљама које испуњавају критеријуме Института за јавно здравље, најавио је раније предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Марковић је рекао да је критеријум највише 25 обољелих у односу 100.000 становника и да ће прво бити отворене границе за грађане Хрватске, Словеније, Аустрије, Њемачке, Пољске, Чешке, Мађарске, Албаније и Грчке.

Одговарајући на питања новинара о томе што првих дана јуна неће бити отворене границе за грађане БиХ и Србије, Марковић је рекао да се отварају границе држава које имају сличну епидемиолошку ситуацију као и Црна Гора.