latinica  ћирилица
28/05/2020 |  07:44 ⇒ 07:45 | Аутор: СРНА

Данас Спасовдан

Српска православна црква прославља данас Спасовдан или Вазнесење Господње, хришћански празник који се обиљежава 40 дана након Васкрса.
Спасовдан (илустрација) -
Спасовдан (илустрација)

Српска православна црква прославља данас Спасовдан или Вазнесење Господње, хришћански празник који се обиљежава 40 дана након Васкрса.

Спасовдан је један од десет празника који је посвећен Исусу Христу и увијек се слави четвртком.

Према хришћанском вјеровању, Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом.

Тог дана им се Христос поново јавио и рекао: "Идите по свему свијету и проповиједајте Јеванђеље сваком створењу. Ко повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује биће осуђен".

Да би у томе успјели, Христос им је обећао Духа утјешитеља и заповједио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренијети Христову вјеру у свијет и тиме људе спасавати у вјери - одатле назив Спасовдан.

Подигнутих руку Христос је ученике и благословио након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршивши дјело спасења, вратио Богу на небесима.

На вечерњој служби, која се служи у сриједу уочи Вазнесења, врши се у складу са црквеним типиком, такозвано оданије Пасхе, нека врста опраштања са Васкрсом.

Спасовдан је слава манастира Високи Дечани, Београда, Бањалуке, Невесиња и Источног Новог Сарајева.

Колики је значај Спасовдана говори податак да је најстарији историјско-правни документ српске средњовјековне државе - Душанов законик обнародован баш на Спасовдан 1349. године.