latinica  ћирилица
28/05/2020 |  09:40 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Галеника више не производи лијек хидроксихлорокин

Након што је дистрибуисала 372.000 таблета хидроксихлорокина у априлу, фармацеутска компанија Галеника из Србије престала је да производи овај лијек и тренутно нема у плану даљу производњу, потврђено је из компаније.
Галеника -
Галеника

Директор компаније Рикардо Виан Маркес нагласио је да је комплетну количину тог лијека Галеника донирала Републичком фонду за здравствено осигурање, преноси Данас.

Маркес је нагласио да је увођење тог лијека у терапију /пацијената обољелих од вируса корона/ искључиво одговорност љекара, који једини имају могућност да одлучују о томе која је најбоља опција за пацијенте о томе како примјењивати терапију.

Питање о безбједности хидроксихлорокина доспјело је у фокус јавности након што је Свјетска здравствена организација саопштила да ће из своје глобалне студије о лијечењу ковид пацијената изоставити хидроксихлорокин.

СЗО је најавила да ће испитати све податке о безбједности овог антималарика, који је у јавности постао најпознатији као лијек за вирус корону.

Производњу овог лијека у Галеници први је најавио предсједник Србије Александар Вучић, а премијер Ана Брнабић и директор Републичког завода за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић у априлу су изјавиле да су произведене количине овог лијека у Галеници довољне за тренутне потребе, али и за могући будући талас епидемије.