X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
28/05/2020 |  10:53 ⇒ 10:53 | Извор: РТРС

Колегијум за заказивање 14. посебне сједнице у петак

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић заказао је за петак, 29. маја 2020. у 11 часова сједницу Колегијума Народне скупштине на којој би требало да буде утврђен термин одржавања и приједлог дневног реда 14. посебне сједнице парламента.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

У складу са чланом 171. став 1 и чланом 172. Пословника, заказивање посебне сједнице својим потписима затражила је једна трећина народних посланика. Захтјев за одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске потписали су посланици клубова СНСД-а, ДНС-а, ДЕМОС-а, СПС-а, Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

За Дневни ред 14. посебне сједнице предложили су једну тачку: Разматрање Информације о “Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета“ усвојене на 8. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и заузимање става о истој.

У образложењу захтјева за сједницу потписани посланици наводе да је “неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично проводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба“.

- На овај начин Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ гласовима ПДП-а и СДС-а приступио је срамном прекрајању историје и маргинализовању страдања Срба у Другом свјетском рату. Тражимо да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став по овом веома значајном питању по Републику Српску и српски народ у цјелини - наводи се у захтјеву.