latinica  ћирилица
28/05/2020 |  11:01 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Дом народа о измјени закона о ПДВ-у

У Сарајеву је у току сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на којој би делегати требало да разматрају захтјев Представничког дома парламента БиХ за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност по хитном поступку.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

На 8. сједници, Представнички дом усвојио је по хитном поступку Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност, чији је предлагач посланик Денис Звиздић.

Према том приједлогу, Савјет министара може, с циљем ублажавања ефеката економске кризе и других поремећаја у економији БиХ, донијети привремену одлуку о помјерању рока за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а до посљедњег радног дана у мјесецу, на период који не може бити дужи од 90 дана.

У случају потребе, Савјет министара може продужити овај рок на додатних 90 дана.

Дом народа требало би да разматра и извјештаје о раду и пословању БХРТ-а и реализацији програмских планова за 2017. и 2018. годину, као и извјештаје о раду Савјета националних мањина БиХ за 2018. и 2019. годину.

Дневним редом предвиђена је и расправа о извјештајима о раду Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу за законом БиХ за 2018. и 2019. годину.

У плану је и разматрање Извјештаја о раду Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2018. годину, Извјештаја о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за 2018. годину, Извјештаја о раду парламентарног војног повјереника за 2018. годину, Извјештаја о раду Државне регулаторне комисије за електричну енергију за 2018. годину, као и Извјештаја о стању радијационе и нуклеарне безбједности за 2017. и 2018. годину.

Делегати би требало да размотре и Извјештај о издатим дозволама и одбијеним захтјевима за издавање дозвола за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене за 2017. годину и Извјештај о реализацији издатих дозвола за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене у 2017. години.

Дом народа изјасниће се и о низу извјештаја комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлозима више закона, извјештаја институција и агенција БиХ, те ратификацији међународних протокола и споразума.

Осим давања сагласности на нека кадровска рјешења и за ратификацију одређеног броја међународних аката, делегати би требало да разматрају и информације о раду Тужилаштва БиХ за 2017. и 2018. годину.

На дневном реду данашње сједнице Дома народа налази се и неколико материјала са ознаком "повјерљиво".