latinica  ћирилица
28/05/2020 |  12:08 | Аутор: РТС

Eпидемиолошка ситуација на сjеверу Италије поново забрињава

У три од двадесет италијанских покрајина – Ломбардији, Пијемонту и Лигурији, епидемиолошка ситуација поново забрињава, преноси новинска агенција Анса.
Италија - Вирус корона - Фото: AFP
Италија - Вирус коронаФото: AFP

Број преминулих у посљедња 24 сата је порастао у односу на претходни дан, укупно 117 особа је умрло од ковида 19 саопштила је цивилна заштита, од тога у сјеверној провинцији Ломбардији умрло је 58 пацијената.

Порастао је, у односу на претходни дан, и број заражених укупно 584 нових случајева.

Подаци забрињавају јер је за 3. јун предвиђено отварање међу-регионалних граница, наиме од почетка пандемије коронавирусом Италијани не могу путовати изван своје регије.

Имајући у виду епидемиолошку ситуацију у Ломбардији, покрајини гдје је зараза ковидом 19 била највише раширена и још увијек је, предсједници других дијелова Италије су најавили могућност да ће Ломбардијци моћи да долазе у њихове регије, али уз потврду да нису заразени.

Сардинија гдје, уз још седам других покрајина, нема заражених, такву мјеру је већ увела и сви туристи који долазе на острво морају имати потврду да су тестирани негативно на коронавирус.

Италијански предсједник Серђо Матарела посјетиће 2. јуна општину Kодоњо, у провинцији Ломбадрија, гдје су забиљежени први случајеви заразе ковидом 19 у Италији.