latinica  ћирилица
28/05/2020 |  12:35 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

У Дому народа расправа о измјенама закона о ПДВ

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ прихватили су данас у Сарајеву захтјев Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност по хитном поступку.

На осмој сједници, Представнички дом усвојио је по хитном поступку Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност, чији је предлагач посланик Денис Звиздић /СДА/.

Према овом приједлогу, Савјет министара може, с циљем ублажавања ефеката економске кризе и других поремећаја у економији БиХ, донијети привремену одлуку о помијерању рока за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а до посљедњег радног дана у мјесецу, на период који не може бити дужи од 90 дана.

Звиздић наводи да у случају потребе Савјет министара може продужити овај рок на додатних 90 дана.

Он је нагласио да овај приједлог има висок степен хитности и да је једоставан за разматарање у једном читању, те је позвао делегате да га разматрају по хитном поступку.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић оцијенио је да је приликом предлагања овог закона направљено више пропуста, а није консултован ни Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УО УИО/ БиХ, при чему не постоји сагласност ни релевантних институција Републике Српске, као ни Вијећа страних инвеститора у БиХ.

Према његовим ријечима, овом приједлогу закона недостају "нумеричке подлоге", па би његовом примјеном могло доћи до штетних посљедица.

Шпирић сматра да разматрање преложеног закона није за хитни поступак.

Делегат Душанка Мајкић /СНСД/, током дискусије, заложила се за обавезну консултацију и уважавање ставова УИО БиХ када су у питању измјене Закона о ПДВ-у.

Делегат Денис Бећировић /СДП/ најавио је да ће подржати Звиздићев приједлог јер сматра да је у корист радника и привредних субјеката.

Делегат Лидија Брадара /ХДЗ/ сматра да приједлогу овог закона недостају финанијски, економски, социјални аспекти и да више личи на популизам, него на озбиљну политику.

- Мислим да ово није тренутак за доношење овог закона и делегати из ХДЗ-а га неће подржати - рекла је Брадара.

Амир Фазлић из СДА у име Клуба бошњачког народа подржао је Звиздићев пријелдог, и позвао делегате да га усвоје.

Делегат Младен Босић /СДС/, говорећи о принципима овог закона, навео је да схвата да је Звиздић желио да приједлогом овог акта помогне привреди, мада је тај потез очекивати од Савјета министара, за који каже да ништа не ради поводом епидемије вируса корона.

Он сматра да актуелна власт на нивоу БиХ више брине о себи, него о грађанима, упркос изазовима које доноси епидемија вируса корона.

Мајкићева је реплицирала Босићу и подсјетила га на новац ММФ-а који је више од мјесец заробљен у Централној банци БиХ, умјесто да буде упућен ентитетима и даље привредним субјектима, с циљем ублажавања посљедица кризе изазавне епидемијом вируса корона.

Она сматра да је то и бољи и ефикаснији пут подршке привреди.

Шпирић је рекао да пажњу треба усмјерити на евентуалне негативне посљедице усвајања овог закона. Он је питао Босића зашто неће да гласа за закон, а његове колеге у Представничком дому су већ подржале овај приједлог.

- Овим послом треба да се баве стручни људи, људи у УО УИО БиХ - рекао је Шпирић.

Он је указао и на проблеме оних субјеката који су унапријед платили ПДВ.

Шпирић је за овај приједлог рекао да је "пренесени консензус из претходног сазива Савјета министара" и додао да тада није било пандемије.

Он се успротивио свим подјелама у вези са овим законом по националној или етничкој основи.

Лазар Продановић /СНСД/ сматра да овај закон нема елементарне основе да добије подршку Дома народа, додајући да је УО УИО морао да буде консултован и да је мишљење ове институције неопходно за измјену Закона о ПДВ-у.

Према његовим ријечим, усвајање овог закона могло би да угрози и буџет институција БиХ, као и функционисање привреде у цјелини.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић /СДА/ пружио је подршку Звиздићевом приједлогу, истичући да треба помоћи реалном сектору који "храни јавни сектор", без популизма и политиканства.

И он је говорио о /не/расподјели срестава ММФ-а, истичући да Савјет министара није надлежан за расподјелу тог новца по ентитетима и кантонима.

Мајкићева је питала Изетбеговића "зашто је Република Српска кажњена, па не може добити дио новца ММФ-а који јој припада".

Предсједавајући Дома народа Драган Човић /ХДЗ/ подсјетио је да је договор о расподјели тих средстава био постигнут на највишем нивоу, уз учешће и страних фактора и рекао да је заиста крајње вријеме да се овај проблем ријеши, за шта је потребна додатна политичка воља.

Делегат Златко Милетић захвалио је Звиздићу на труду, али је изразио сумњу у доношење закона ког је предложио.

Делегати Дома народа нису данас прихватили приједлог делегата Дениса Бећировића /СДП/ да се у дневни ред уврсти тачка која се односи на приједлог за сазивање заједничке сједнице оба дома парламента Бих на којој би требало да буде разматран извјештај Савјета министара о економским посљедицама епидемије вируса корона у БиХ.

Према Бећировићевим ријећима, овај извјештај требало би да садржи и приједлог мјера за санирање посљедица.

Предсједавајући Дома народа Драган Човић дао је паузу од 30 минута, тако да би Дом народа требало да настави сједницу око 12.30 часова.

До тада, чланови Колегијума овог дома имаће састанак са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Затлером и његовим сарадницима.