latinica  ћирилица
28/05/2020 |  12:54 | Аутор: СРНА

Донијети и другу, посебну одлуку о расподјели средстава ММФ-а

ЕУ у БиХ и Амбасада САД у БиХ поручили су да би политичари у БиХ требало да без одгађања одблокирају средства ММФ-а за њихово кориштење за добробит грађана, односно да би Савјет министара требало да донесе другу одлуку којом одобрава расподјелу према споразуму из Меморандума о разумијевању, без дотјеривања.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Из ЕУ у БиХ и Амбасаде САД у БиХ подсјећају да су су 11. априла били домаћини састанка са политичким представницима да би се уклониле политичке блокаде и усмјерили њихову пажњу на рјешавање социоекономских посљедица кризе узроковане епидемијом вируса корона.

- Мислили смо да смо у томе успјели, али сада када се 330 милиона евра из Инструмента за брзо финансирање налази неискориштено у Централној банци док грађани испаштају, видимо да нисмо - наводи се у саопштењу.

Из ових дипломатских институција наводе да је Савјет министара 23. априла својом одлуком одобрио издавање промисорне ноте којом се омогућио пренос 330 милиона евра БиХ из ММФ-овог Инструмента за брзо финансирање.

- Међутим, та одлука захтијева доношење друге посебне одлуке о расподјели средстава у складу са Писмом намјере које је БиХ упутила ММФ-у. Савјет министара још није донио ову другу одлуку и средства стоје неискориштена на рачуну у Централној банци - истиче се у саопштењу.

ЕУ и америчка Амбасада оцјењују да је ово несхватљиво за грађане БиХ, али и међународне партнере.

- Споразум са ММФ-ом односи се на два ентитета и Брчко дистрикт, док је расподјела средстава кантонима одлука која се доноси на нивоу ентитета - што је Федерација БиХ и учинила усвајањем ребаланса буџета - истиче се у саопштењу.

Из ЕУ и америчке Амбасаде су напоменули да је међународна заједница реаговала брзо и одлучно у пружању медицинске помоћи и изради програма економске подршке.

Глобална економија се суочава са падом, што је и случај у БиХ, а посљедице осјећају многи грађани и пословни субјекти.

Они су поручили да власти у БиХ морају предузети одлучне и правовремене кораке на очувању радних мјеста, пружању социјалне помоћи онима који су највише погођени и подршке економском расту и развоју који је очајнички потребан овој земљи, што укључује споразум о кориштењу 330 милиона евра помоћи од ММФ-а.

- Одлучно дјеловање у овом тренутку би послало сигнал ван ове земље да су политичари у БиХ одговорни партнери својим грађанима у рјешавању изазова са којима ће се земља суочити - оцијенили су у заједничком саопштењу ЕУ у БиХ и Амбасада САД у БиХ.