latinica  ћирилица
28/05/2020 |  13:43 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Српска ће предузети правне кораке ако данас не буде деблокиран новац (ВИДЕО)

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ће Српска предузети одређене правне кораке уколико ни на данашњој сједници Управног одбора Централне банке БиХ не буде деблокирано пребацивање новца ентитетима из аранжмана са Међународним монетарним фондом.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Ако буде ситуација остала непромијењена морамо предузимати одређене кораке. Видјећемо са правобраниоцима који су то први кораци које треба предузети - рекла је Видовићева на конференцији за новинаре након сједнице Владе Српске.

Она је истакла да доспијевају камате, иако ентитети нису повукли новац који стоји на рачуну Централне банке.

- Неколико пута смо интервенисали и тражили да тај проблем буде ријешен. И ми и Федерација БиХ смо послали инструкцију Централној банци, а када данашња сједница Управног одбора Централне банке БиХ буде завршена знаћемо резултат и да ли се шта помакло са мртве тачке - нагласила је Видовићева.

Она је додала да није могуће исплатити новац само једном ентитету када је ријеч о аранжманима са ММФ-ом, док са Европском банком за обнову и развој трају преговори да приликом новог аранжмана директно пребаци новац ентитетима.

Вриједност аранжмана са ММФ-ом за БиХ је 330 милиона евра, а новац ће бити искориштен за санирање посљедица епидемије вируса корона.

ММФ је пребацио новац на рачун Централне банке БиХ, али је он тамо већ дуже блокиран, иако је договорена његова расподјела између ентитета и Брчко дистрикта.