latinica  ћирилица
28/05/2020 |  15:30 ⇒ 15:30 | Аутор: РТС

Дачић: Дозвола "Монтенегро ерлајнсу" кад је добије "Ер Србија"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да одлука о забрани слијетања авиона компаније "Монтенегро ерлајнс" није политичка као ни мјера реципроцитета. Истиче да је реч о мјери ваздухопловних цивилних власти које се искључиво баве питањима нашег авио-превоза.
Ивица Дачић (Фото: rs-lat.sputniknews.com) -
Ивица Дачић (Фото: rs-lat.sputniknews.com)

Директорат цивилног ваздухопловства Србије обавестио је у уторак "Монтенегро ерлајнс" да се суспендује право слијетања авиона црногорске националне авио-компаније на београдски аеродром "Никола Тесла".

Дачић је одговарајући на питања новинара рекао да се види да и у Београду постоји неразумевање и да се лобира за интересе црногорских власти поводом одлуке Директората цивилног ваздухопловства.

Нико, како истиче Дачић, не пита (цроногорског предсједника) Мила Ђукановића и (премијера) Душка Марковића што нису дали дозволу "Ер Србији" да слети у Подгорицу и Тиват.

- Kада буде добила "Ер Србија" дозволу, добиће и "Монтенегро ерлајнс". Какве мјере реципроцитета? Још да њихови могу да лете, а наши не могу, и онда као то је страшна мејра Србије, погодила је страшно Црну Гору. Нема ту сентименталности, када је ријеч о цивилно-ваздухопловним властима, ту нема политике - закључио је Дачић.

"Ако нисмо здравствена опасност за Грчку, зашто смо за Црну Гору"

Дачић је рекао да је Србија раније најавила да ће од 1. јуна отворити границе са БиХ, Сјеверном Македонијом, Црном Гором и Албанијом.

Упитао је како је могуће да српски држављани нису здравствена опасност за Грчку, Бугарску и Мађарску, које отварају границе за наше грађане, док за Црну Гору јесу.

- Мало је нелогично и да у дану када мађарски министар (Петер) Сијарто каже да Мађарска отвара границе са Србијом, да када грчки и бугарски премијери (Кирјакос) Мицотакис и (Бојко) Борисов говоре да ће отворити границе за грађане Србије без тестова и карантина, стигну такве изјаве из Црне Горе - додао је Дачић.

Сматра да је политичка намјера свих у региону релаксација таквих мјера.

О отварању граница и административних прелаза

Одговарајући на питање новинара о отварању административних прелаза на KиМ, Дачић је нагласио да се да се Србија залаже за њихово отварање, уколико епидемиолошка ситуација то дозволи.

Додао је да што се тиче Србије, та одлука донесена.

- То су административни прелази који се налазе на административној линији, с наше стране. Ја не говорим о њиховој страни - рекао је Дачић.

Министар је подсјетио да је Србија отворила границе за поједине земље из окружења.

- Ми смо отворили границе, али то је једна страна проблема, а друга страна је да ли ће и они то да прихвате. Ми за сада имамо ситуацију да се неко изјашњава да хоће, а неко се још није изјаснио тако да и када је ријеч о административним прелазима, што се нас тиче, они могу слободно да се прелазе - додао је Дачић.

На питање да ли може са неким у Приштини да се разговара о отварању прелаза, Дачић каже да сматра да је сасвим нормално да се разговара на ту тему.