latinica  ћирилица
28/05/2020 |  16:50 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

На средства ММФ-а већ се плаћају камате (ВИДЕО)

Тегелтија је на питање ко кочи одлуку о расподјели средстава Међународног монетарног фонда која и даље стоје неискориштена на рачуну код Централне банке БиХ прво појаснио да то више нису средства ММФ-а, већ Влада Федерације БиХ, Републике Српске и Дистрикта Брчко.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- На та средства они већ плаћају камате и њихове обавезе теку. Та средства се налазе на рачуну Централне банке, а докад ће то тако бити ја вам на то не могу одговорити. Неколико сам пута поновио своје стајалиште да Централна банка има све што је потребно да би та средства исплатила јер има потписан меморандум са онима којима треба исплатити средства - рекао је он.

Додао је да је очигледно да се гувернер не слаже са тим ставом, да има подршку и да их жели уплатити.

- То је исто као кад ви добијете од некога новац, а банка неће да вам их исплати. Размишљајте како бисте се ви понашали - поручио је Тегелтија.

Тегелтија је навео да се "све то тиче односа и да неко тражи неку додатну одлуку".

- Могу да кажем у своје име и у име министара из Републике Српске да смо спремни прихватити одлуку око које могу да постигну сагласност представници бошњачких и хрватских министара. Било какву одлуку, спреман сам да будем и њен предлагач, иако мислим да она не треба. Међутим, у овом тренутку не постоји ни минимум сагласности да се та одлука усвоји, за коју ћу поново рећи да сматрам да не постоји потреба за таквом одлуком - рекао је Тегелтија.

Он је додао да на данашњој сједници Савјета министара није било ријечи о именовањима менаџмента у институцијама БиХ.

- Нажалост, данашњој сједници Савјета министара није присуствовала министар иностраних послова Бисера Турковић због својих приватних обавеза али је прије саме сједнице у својству замјеника предсједавајућег послала допис и тражила да се са дневног реда повуче одређени број тачака и између осталог она која се односи на именовање. На данашњој сједници није било приједлога за било које именовање - рекао је Тегелтија.

Он је поручио да ће се о томе разговарати и одлучивати на наредној сједници.

Конференцију за новинаре предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије можете погледати у видеу.