latinica  ћирилица
28/05/2020 |  17:40 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Радојичић: Успјех борбе против вируса корона је успјех грађана (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игог Радојичић, рекао је гостујући у емисији Српска данас, наше Телевизије да се нада да смо коначно, након вишемјесечне борбе, на крају пандемије вируса корона.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Он је нагласио да вирус слаби и да се мање преноси међу грађанима.

- Данас, три мјесеца након увођења првих мјера, када резимирамо цијели период, суочили смо се са проблемом смртности и обољења грађана. Морали смо да се навикнемо на једну нову "нормалну реалност". Грађани Бањалуке и Српске су схватили озбиљност проблема и цијели успјех борбе против невидљивог непријатеља, је заправо њихов успјех. Надам се да смо тренутно на једној новој путањи опоравка - изјавио је Радојичић за РТРС.

Говорећи о финансијским губицима града, Радојичић је навео да је Бањалука првих мјесец или два пандемије била концентрисана на здравствене (не) прилике и заштиту здравља становништва.

- Тада смо поставили одређене циљеве. Први је био заштита људских живота, други заштита од неконтролисаног ширења епидемије. На сву срећу код нас се није десила експлозија. Оно што је почело да надолази као проблем већ у другом и трећем мјесецу јесу социјалне и економске неприлике, јер смо дословно од трећег мјесеца имали гашење економије и након неког времена отварање појединих дјелатности - рекао је Радојичић.

      View this post on Instagram

Srpska danas - na RTRS, povodom Spasovdana, epidemije, projekata sadašnjih i budućih, ekonomskih prilika i neprilika ...

A post shared by Igor Radojicic (@i_g_r_a) on May 28, 2020 at 7:34am PDT

Он је истакао да су економске и социјалне посљедице вируса корона огромне због тога што је већина дјелатности била потпуно обустављена или веома погођена.

- Врло је мали број дјелатности које нису биле забрањене или погођене. Посљедица смањене економске активности су мањи приходи градова и локалних заједница у Српској - прецизирао је Радојичић.