latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:00 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Обезбиједити преференцијални третман домаће робе по стопи од 30 одсто (ВИДЕО)

Говорећи о захтјеву пословне заједнице у БиХ да буде обезбијеђен преференцијални третман домаће робе и у идућој години, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је појаснио да је то питање регулисано сходно Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ који је потписан 1. јуна 2015. и истиче 1. јуна ове године.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- Највећи ниво заштите односио се на 15 одсто. Он се сада налази на нивоу од пет одсто. Као посљедица утицаја на економију пандемије захтјев пословне заједнице јесте био да се обезбиједи преференцијални треман и у наредних годину дана у износу од 50 одсто - изјавио је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да је процијењено да је неопходно и у идућој години обезбиједити преференцијални третман за домаће субјекте, али да је то превелика стопа.

Због тога је, како је навео, Савјет министара предложио да буде обезбијеђена примјена преференцијалног третмана домаће робе и у 2020. години до 1. јуна 2021. године по стопи од 30 одсто.

Приједлог ове одлуке припремиће Агенција за јавне набавке, а Савјет министара ће одлуку усвојити најкасније до 30. маја.

- Разматрали смо и већи број споразума о међународној сарадњи. Одобрили смо и споразум о грант средствима за наставак изграње коридора "Пет Це". Посљедњи споразуми су се углавном тицали наставка изградње према сјеверу, а ово је грант који је одређивао изградњу коридора "Пет Це" према југу", навео је Тегелтија.

Он је нагласио да је на данашњој сједници разматран и дио извјешаја о раду за 2019. години и програм рада за 2020. годину одређених институција.

- Припремили смо велики број одговора на посланичке иницијативе и одговоре на посланичка питања и тако практично исцрпили дневни ред - поручио је Тегелтија.

Конференцију за новинаре предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије можете погледати у видеу.