latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:03 | Аутор: СРНА

Брнабић: Порука Подгорице јасна да су грађани Србије непожељни

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да не жели да коментарише разлоге Хрватске да не отвори границу за држављане Србије, као и да није било потребе да зове црногорског премијера Душка Марковића јер јој је савршено јасна порука да су грађани Србије непожељни у тој земљи.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је, поводом Марковићеве изјаве да је могла да га назове телефоном да јој објасни одлуку Црне Горе да не отвори границу за Србију, рекла да је њој та одлука савршено јасна и нема шта да јој неко образлаже.

- Изузетно ми је драго да су наишли на похвале многобројних земаља /као што каже Марковић/. Ја те похвале нисам видјела - истакла је Брнабићева за Б92.

Она вјерује да ће се под притиском хотелијера и угоститеља у Црној Гори та ситуација у једном тренутку промијенити јер су држављани Србије, како је рекла, веома добри туристи у Црној Гори.

- Вјерујем да ће нас онда позивати да иду. Али, ја позивам наше грађане да не иду где су непожељни. Србија ће, међутим, увијек бити отворена за сарадњу - истакла је Брнабићева.

Брнабићева је рекла да не види било какве неспоразуме и да је њој савршено јасна порука из Подгорице да су грађани Србије непожељни у Црној Гори.

- Мислим да је та одлука погрешна и да се ту радило о класичном случају политике и политикантства када се политичарима замагле гледиште шта је економски интерес и шта је добро за ваше грађане и привреду. То је њихова одлука, мислим да је вођена политичким мотивима - рекла је Брнабићева.

На питање да ли је циљ оваквих црногорских мјера да се број Срба на идућем попису у Црној Гори смањи на 20 одсто, Брнабићева је рекла да се Србија не бави унутрашњим питањима Црне Горе, коју поштује као државу и партнера.

Поводом одлуке Хрватске да отвори границе за десет земаља, али не за Србију, Брнабићева је рекла да се не обазире претјерано на то ко у овом тренутку не дозвољава грађанима Србије да уђе у његову земљу и који су разлози Хрватске и Црне Горе.

- Можда лакше схватити Хрватску што је отворила границе за 10 земаља ЕУ. Мислим да не рачунају нешто претерано на туристе из Србије, да им Србија није важно тржиште - оцијенила је Брнабићева.

Она је подсјетила да је Србија за регионалну стабилност и повезивање и поновила да је обавеза Србије да брине о Србима ма гдје били и да то није мијешање у ствари Црне Горе, али да такође не разумије пут Црне Горе да се бави формирањем цркве, умјесто, напримјер, дигитализацијом или останком младих.

- Ако желите да будете у ЕУ, а идете на то да конфискујете нечију имовину... То је њихово право да раде. Наша обавеза је да покушамо да на демократски начин, поштујући европске вриједности, утичемо да права Срба у Црној Гори буду на највишем нивоу и заштићена. Исто као што се боре Мађарска и Румунија за своју националну мањину у Србији. Србија има само један интерес, а то је регионална стабилност - нагласила је Брнабићева.

Брнабићева је истакла да Србија не уводи реципроцитет према грађанима Црне Горе јер се тиме неће добити ништа и не жели да учествује у тим играма и жели политику будућности.

- Да смо затворили наше границе, онда би затворили улазак за 20 одсто Срба из Црне Горе. Грађани Црне Горе су добродошли у Србију и студенти, да буду у Србији што више. Србија је отворена земља. Та политика се неће мијењати -истакла је Брнабићева.

Она је рекла да је и недостатак реакције ЕУ на то што се дешава у Црној Гори са Србима и Српском православном црквом нека врста реакције, али да би вољела да ЕУ реагује и јасније, гласније и брже.

Брнабићева је додала да ЕУ остаје стратешки правац Србије - више од 60 одсто страних инвестиција је из ЕУ.

- Србија је у сваком смислу усмјерена на ЕУ - нагласила је Брнабићева.