latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:09 | Аутор: СРНА

Линта: Антисрпска политика Загреба и Подгорице

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је као наставак антисрпске политике одлуку Владе Хрватске и Владе Црне Горе да не отворе границе за грађане Србије.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Када је ријеч о Хрватској, Линта је истакао да је потпуно јасно да је ријеч о политичкој одлуци званичног Загреба, јер су отворене границе за туристе из 10 земаља, али "нису намјерно отоврене и за Србе".

Он је навео у саопштењу да Хрватска власт ко зна који пут шаље шовинистичку поруку да Срби нису пожељни у Хрватској, што потврђује континутитет државе политике од доласка ХДЗ и Фрање Туђмана на власт 1990. године до данашњег дана.

- У питању је један од многих доказа да је Хрватска држава мржње и нетрпељивости према Србима и свему што је српско, као и да се у Хрватској крше темељне европске вриједности људска права, владавина права и антифашизам - нагласио је Линта.

Он је оцијенио да је ова одлука мотивисана и одржавањем скорих избора за хрватски парламент с циљем да се актуелна Влада и ХДЗ представе као прави и истински патриоти, "што практично значи антисрби".

Што се тиче Црне Горе, Линта оцјењује да је одлука Владе Црне Горе да не отвори границу за српске туристе потврда антисрпске политике коју власт у Подгорици "брутално спроводи од 2006. године када је Црна Гора постала самостална држава".

- Очигледно је да је режим Мила Ђукановића одлучио да бескруполозно крене у коначни обрачун са српским народом с циљем његове насилне асимилације и Српском православном црквом у Црној Гори с циљем њене разградње и слабљења - истакао је Линта.

Према његовим ријечима, трагична је чињеница да је Црна Гора спремна да ради и против сопствених интереса само да би успјела "разним дискриминаторским мјерама да се на попису становништа 2021. године покаже како су Срби сведени на безначајну мањину, а да је број националних Црногораца прешао више од 50 одсто укупног броја становника Црне Горе".