latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:09 | Аутор: СРНА

Влада Србије 2020. прогласила за годину солидарности и сарадње

Влада Србије одлучила је да 2020. година буде проглашена годином солидарности и сарадње, с обзиром на то да су се организована солидарност и сарадња на свим нивоима у друштву показали као неопходан фактор у очувању живота и здравља становништва током епидемије вируса корона.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

- Покретање ове иницијативе огледа се у унапређењу сарадње државних органа, стручних, хуманитарних и струковних организација и удружења ради побољшања квалитета живота у свим сегментима, као и предлога за унапређење и усмјеравање међународне сарадње - саопштено је након сједнице Владе.

На сједници је усвојен и регулаторни оквир којим се пружа додатна подршка областима туризма, угоститељства и путничког саобраћаја због отежаних економских услова усљед пандемије ковида–19.

Привредним субјектима из ових области биће омогућено добијање кредита Фонда за развој за текућу ликвидност и обртна средства под измијењеним условима, који подразумијевају рок отплате до пет година који укључује грејс период до двије године.

Укупно трајање кредита је до 24 мјесеца грејс периода и до 36 мјесеци отплате, каматну стопу од један одсто на годишњем нивоу.

Кредити се одобравају и враћају у динарима, а максималан износ кредита за једног корисника кредита са повезаним лицима може бити за предузетнике и микро правна лица до 20.000.000 динара /око 170.000 евра/, за мала правна лица до 80.000.000 динара /око 680.000 евра/ и за средња правна лица до 180.000.000 динара /око 1,53 милиона евра/.

Највиши износ одобреног кредита може бити до 80 одсто остварених пословних прихода по последњем предатом финансијском извештају.

Влада Србије дала је сагласност да се у радни однос на неодређено вријеме прими 455 његоватељица и 127 здравствених радника у установама социјалне заштите за смјештај корисника који су током ванредног стања били ангажовани по основу уговора о привременим и повременим пословима у овим установама.