latinica  ћирилица
28/05/2020 |  19:55 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Општини Рудо припала неперспективна војна имовина

Општина Рудо постала је власник дијела земљишта и објеката касарне која је проглашена неперспективном војном имовином. У овоме виде развојну шансу на шта су чекали пет година да Министарство одбране БиХ заврши процедуру и објекте преда Дирекцији за обнову и изградњу Српске. Случај са перспективном војном имовином је другачији, дио сарајевске званичне политике, не одустаје да је приграби и укњижи тамо гдје никад није припадала.

Министарство одбране БиХ, предало је Републичкој дирекцији за обнову и развој Српске, три складишна објекта и земљиште. Дирекција је дала Општини Рудо која има планове да их заинтересованим инвеститорима уступи за пословно-производну зону.

Један од заинтересованих је из области противградне заштите. Руђани су изградили приступну саобраћајницу, мост и граничну ограду према комшијама из Оружаних снага БиХ који остају у другом дијелу касарне.

- Сматрам да је за инвестициона улагања значајно отварања нових радних мјеста, јер већ више година имамо инвеститоре који су заинтересовани за те објекте. Оно чиме се тај инвеститор бави захтијева географске и топографске карактеристике да би могао радити - истиче начелник општине Рудо Рато Рајак.

Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ наглашава да се ради о објектима 19, 20 и 21.

- Остају још неки објекти Касарне "Цар Душан" које користе Оружане снаге БиХ и када се стекну услови ми ћемо и те објекте предати када не буду више требали локалној заједници - додао је Околић.

Чекање на неперспективну војну имовину се приводи крају. Међутим забрињавајуће је да не јењава интензитет заговорања идеје, да перспективну војну имовину с територије Републике Српске треба књижити у власништво БиХ – оцјењују упућени. Званичници Српске и српски званичници у институцијама БиХ су категорични - од тог посла легално нема ништа.

- Оквирни дејтонски мировни споразум је основа свега, и устава и закона, и он се мора испоштовати. Српска има право да чува и штити своју територију свим легалним средствима и то се показало на пољопривредном земљишту. Надам се да неће екскалирати овај проблем са књижењем војне имовине - истиче Околић.

Подсјетимо, претходних година из инстутуција Републике Српске више пута је истакнуто да се неће дозволити отимачина територије на којој се налазе 22 перспективна војна објекта.