latinica  ћирилица
28/05/2020 |  19:58 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Свечана прослава Спасовдана у Невесињу, Источном Новом Сарајеву и Београду

Данас славски и свечано и у Невесињу, Источном Новом Сарајеву, и српској престоници Београду. Крсна слава, Спасовдан, обиљежена је достојанствено, али нешто скромније него претходних година, због актуелне епидемиолошке ситуације.

Невесињци су крсну славу прославили молитвено и достојнствено, са жељама да се потешкоће превазићу.

У вријеме криза и изазова, настојали су бити солидарни, пуни подршке једни за друге и хришћанске послушности.

Уз прославу, локална администрација је сумирала резултате рада. Претходну годину у Невесињу обиљежила је реализација инфрастуктирних пројеката, побољшања услова за потенцијалне инвестиције.

- Сређено градско језгро, кружни ток, спортска дворана, Дом културе, само су неки од пројеката. Ускоро почиње реконструкција пута ка Мостару. Имали смо амбицију да завршимо Музичку школу и двије улице у приградским насељима али је такве пројекте зауставила корона вирус. Законске процедуре нису проведене, надам се да ће бити током љета - рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Привредни и инфраструктурни развој наставила је и једна од најмлађих и најперспективнијих локалних заједница у Српској - Источно Ново Сарајево.

- Сви су већ упознати, али није лоше ни поновити да ћемо ове године завршити Трг Републике Србије, спорстку дворану, позориште...Потписали смо уговоре за потпуно опремање позоришта. На дан славе био сам на траси улице Дечанска, она ће у наредних десетак дана бити спојена са кружним током на улици Стефана Немање - истакао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Највише признање општине Источно Ново Сарајево додијељено је предсједнику Србије, Александру Вучићу, за допринос у реализацији једне од највећих инвестиција - изградње трга Републике Србије.

Повеља општине постхумно је додијељена и љекару, ратном хирургу Миодрагу Лазићу.

Крсну славу обиљежила је и српска престоница Београд.

Патријарх Иринеј служио је литургију у Вазнесењској цркви, а због епидемије вируса корона, није било литије.

Славски колач ломљен је у здању Старог двора уз присуство мањег броја људи него што је уобичајено.