latinica  ћирилица
28/05/2020 |  20:49 ⇒ 20:58 | Аутор: СРНА

Представљена изложба "Повратак у свијет илузије" (ФОТО)

У Музеју Републике Српске у Бањалуци вечерас је представљена изложба "Повратак у свијет илузије", која руши стереотипе и промовише учење кроз откривање и непосредан контакт с научним изазовима.
Бањалука - изложба "Повратак у свијет илузије" -
Бањалука - изложба "Повратак у свијет илузије"

Циљ изложбе аутора Сање Пупац и Иване Панџић, коју ће од сутра моћи да виде и грађани, јесте да разбије предрасуде о посјети музејима и привуче млађе генерације, подстичући их на интеракцију са експонатима, као и на истраживање сталне поставке Музеја.

Директор Музеја Српске Миладин Савић рекао је новинарима да је ова изложба, само под назовом "Откључај свијет илузије и науке" отворена прије двије године на Дан града Бањалука - 22. априла, те да је изазвала опште одушевљење у граду Бањалуци, Српској и БиХ.

Он је додао да је ту изложбу видјело више од 17.000 посјетилаца.

Савић је позвао грађане да посјете изложбу, која је забавна, али и поучна.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је Спасовдан прилика да се поздрави повратак инстутуција културе на живу сцену.

- Након три мјесеца када су институције културе имале само онлајн програме, ово је практично први догађај отворен за публику у нашем граду и позивам грађане да посјете ову изложбу - рекао је Радојичић.

Он је изразио наду да ће се и остале институције поново враћати у живот и понудити грађанима различите садржаје.

- Још нису дозвољени концерти, представе, већа окупљања, али Музеј Српске и Народна универзитетска библиотека већ могу да раде и радујем се свему новом што ће нам бити представљено. Вјерујем да бањалучка публика жељно очекује различита догађања - рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, вечерашњи догађај и поставка "Повратак у свијет илузије" наставак је веома посјећене и популарне изложбе, тако да је то разлог више да се дође у Музеј Српске.

Панџићева је рекла да је ова изложба наставак изложбе од прије двије године, додавши те да је концепт исти.

- Играмо се са оптичким илузијама, играмо се са нашим познавањем семих себе и својих чула и колико не можемо да вјерујемо ономе што наше очи виде - навела је она.

Сања Пупац је истакла да су се у Музеју ове године мало више фокусирали на то "усликај се и окачи на друштвене мреже", односно промоцију Музеја и онога што је урађено.

- С обзиром да омладина тежи томе и у Музеју смо ишли у корак са трендовима и томе се прилагодили - нагласила је она.

Портпарол "М:тела" Милица Кондић рекла је да је ова компанија као спонзор подржала изложбу с обзиром да су култура и умјетност важан стуб сваког друштва.

Према њеним ријечима, "М:тел" као друштвено одгворна компанија жели да подржи што више догађаја из области културе.

Представљању изложбе присуствовала је и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.