latinica  ћирилица
28/05/2020 |  22:12 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Најтежи период економске кризе тек долази (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је први талас економске кризе изазване епидемијом вируса корона завршен, а да је за очекивати да најтежи период тек долази због чега власти морају да буду спремне да повуку и неке радикалне потезе.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Највећи терет биће на државама и њиховој способности да интервенишу и подстакну привредну активност - нагласио је Тегелтија.

Он је истакао да је БиХ, као и остале земље у окружењу, из шока који је доживио здравствени сектор прешла у економску кризу.

Први талас кризе, додао је он, завршен је и сви нивои власти у БиХ су реаговали у складу са својим процјенама шта је најбоље за грађане и привреду.

- Влада Републике Српске се опредијелила за брзу интервенцију са значајним финансијским средствима што је довело и до значајно мањег броја отпуштених радника. Влада Федерације БиХ је, заједно са владама кантона, изабрала други модел и то је резултирало већим бројем незапослених, али сматрам да ће ефекат и у ФБиХ бити веома позитиван и да ће се брзо вратити некадашњи број запослених - рекао је Тегелтија у емисији "Печат". 

Према његовим ријечима, други талас кризе када је ријеч о економији тек долази, а његове посљедице ће, прије свега, зависити од тренутка када ће се рећи да је заустављена епидемија и од тога како ће се кретати сусједне државе и најзначајнији спољнотрговински партнери - Хрватска, србија, Италија и Њемачка у којима је процијењено да ће у овој години доћи до значајног пада бруто домаћег производа.

Он је навео да постоји и страх грађана који су опрезни у потрошњи, што уз пад инвестиција и опште потрошње може значајно утицати на период трајања економске кризе.

- Најважније је да буде подстакнута лична и инвестициона потрошња у којој значајну улогу треба да има држава како би били покренути привредни субјекти који су претрпјели озбиљну штету. Потребно је креирати значајан инвестициони циклус у БиХ, а то подразумијева и да се држава додатно задужи. Тај инвестициони циклус ће вратити способност земљи да сервисира кредите и да подигне потрошњу која је потребна нашој привреди - појаснио је Тегелтија.

Истичући да ће за то бити потребна сагласност свих у БиХ, Тегелтија је поручио да ће Савјет министара бити подршка владама ентитета на којима ће бити највећи терет.

- Формирали смо радну групу у којој ће бити премијери ентитета, предсједавајући Савјета министара, ресорни министри и људи задужени за финансијски сектор. Ми треба да конципирамо заједнички програм на нивоу БиХ чија ће реализација у највећој мјери бити на ентитетима. Јавност мора бити свјесна да долази тежак период са становишта економије и да морамо заједно бити у том процесу - нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, много тога зависи и од медицинских мјера и да ли ће бити новог таласа вируса корона.

- Ако би се десило да се појави ниво здравствене кризе као у претходна два мјесеца онда бисмо имали озбиљне економске проблеме - каже Тегелтија.

Он је поручио да је и даље опредијељен да у фокусу рада Савјета министара буду економија и животна питања грађана, а да политичке теме иду у парламент и да о њима разговарају лидери политичких партија.

- Мора да постоји мјесто консензуса у БиХ, а за то је набољи Савјет министара - закључио је Тегелтија.