X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
29/05/2020 |  08:08 ⇒ 11:57 | Извор: РТРС

Сједница Колегијума о посебној сједници Парламента Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић заказао је за данас сједницу Колегијума на којој би требало да буде утврђен термин одржавања и приједлог дневног реда 14. посебне сједнице Парламента.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

У складу са Пословником, заказивање посебне сједнице затражила је једна трећина народних посланика, а захтјев су потписали посланици клубова СНСД-а, ДНС-а, Демоса, СПС-а, Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

За дневни ред посебне сједнице предложили су разматрање и заузимање става о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

У образложењу захтјева за сједницу потписани посланици наводе да је неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

- На овај начин Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ гласовима ПДП-а и СДС-а приступио је срамном прекрајању историје и маргинализовању страдања Срба у Другом свјетском рату. Тражимо да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став о овом веома значајном питању за Републику Српску и српски народ у цјелини - наводи се у захтјеву.

Сједница Колегијума Народне скупштине заказана је за 11.00 часова у просторијама ове институције.