latinica  ћирилица
29/05/2020 |  08:41 ⇒ 09:05 | Аутор: Глас Српске

Борцу лиценца за наступ у Европи

Фудбалери Борца у првостепеном поступку добили су лиценцу за такмичење у Премијер лиги БиХ за сезону 2020/21, али и наступ на међународној сцени, потврдио је предсједник Бањалучана Вицо Зељковић, који ће остати на овој функцији и послије данашње редовне годишње Скупштине клуба, која ће се одржати од 18 часова у Трофејној сали на Градском стадиону.
ФК Борац Бањалука - Фото: РТРС
ФК Борац БањалукаФото: РТРС

- Први пут у посљедњих 20 година успјели смо да у првостепеном поступку добијемо лиценцу за наступ у Премијер лиги БиХ и на европској сцени и на то смо изузетно поносни. То значи да у овом тренутку осим текућих обавеза и репрограмираних дугова нисмо ником дужни, што је показатељ да је садашња управа на правом путу. Што се тиче данашње Скупштине она ће бити извјештајна и на њој ће се говорити о највише о оном шта је урађено у периоду од 1. јануара 2019. до 1. маја 2020. године - истакао је Зељковић, који је одлучио да остане на мјесту првог човјека Борца и поред силних обавеза на мјесту предсједника Фудбалског савеза Републике Српске и у Извршном одбору ФС БиХ.

У очекивању коначне одлуке да ли ће се Премијер лига БиХ за сезону 2019/20. наставити или не Бањалучани вриједно тренирају.

- Са радом смо почели послије 62 дана прекида. У почетку смо тренирали у три групе по осам играча, а касније смо прешли на рад у двије групе по 12 фудбалера. Можда и најдужа пауза у њиховим каријерама на играчима је оставила великог трага, али се мало помало враћамо у ритам. Међутим, још је то врло далеко од такмичарског погона - нагласио је шеф стручног штаба “црвено-плавих” Владо Јагодић.

По ријечима искусног стручњака биће веома тешко за све клубове да изгурају крај првенства, ако се донесе одлука да се такмичење настави.

- У готово сталним сам контактима са тренерима осталих премијерлигаша и сви се слажу да ће бити веома тешко првенство привести крају. Вријеме неумитно пролази и ако се донесе одлука да се игра то ће бити у сталном ритму субота - сриједа. Сматрам, као и већина мојих колега да тешко који клуб у Премијер лиги тај ритам може да издржи. За то су потребна 22 подједнако квалитетна играча, јер ће сигурно бити и повреда, али и фудбалера који ће морати на паузу због картона - додао је Јагодић.

Од раније је познато да чланови Борца више нису Демир Јакуповић, Денис Чомор и Зоран Милутиновић, а њима ће се прикључити и Владимир Волков, коме уговор истиче крајем јуна. Још је непознат статус Марка Мирића.

Митропа куп

На данашњи дан прије 28 година фудбалери Борца у Фођи су освојили Митропа куп, једини европски трофеј у 94 године дугој историји клуба. Те године за прелазни пехар на турниру осим Борца такмичили су домаћин Фођа, аустријска Адмира и мађарски Вашуташ. Бањалучани предвођени тренером Зораном Смилеским у полуфиналу су савладали домаћина послије бољег извођења пенала са 4:2 (2:2), а у финалу су били бољи од Вашуташа са 5:3 (у регуларном току било је 1:1). Исте године ово такмичење је угашено, а прелазни пехар Митропа купа и данас се налази у просторијама Борца.