latinica  ћирилица
29/05/2020 |  09:03 | Аутор: СРНА

Ускоро Бећковићеви "Портрети из доба короне"

Академик Матија Бећковић најавио је да ће ове године бити издата његова нова збирка "Портрети из доба короне", истакавши да му се током ванредног стања због епидемије указала прилика да напише оно што је мислио да мора кад-тад да стави на папир.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- Прва књига је била плава, па црвена, а ова ће бити бела. Као наша застава - рекао је Бећковић за Вечерње новости, које ће бити издавач.

Он је нагласио да се, када човјек мало боље размисли, испостави да су највећа дјела и настала у разним облицима карантина.

- Данте је певао у изгнанству, Сервантес писао у затвору, Достојевски у прогонству, Милош Црњански у емиграцији, Иво Андрић под окупацијом. Тај списак нема краја и можда није случајно да се писци у тим ванредним околностима враћају себи и вечним питањима о смислу живота. Тако је и сада. Тек под короном смо се сетили свих тих примера - рекао је Бећковић.

Пјесник Гојко Ђого каже да од почетка епидемије није ништа написао, већ је сређивао старе текстове које ће објавити у оквиру једне збирке.

Писац Мирослав Тохољ успио је да у протекла два мјесеца заврши књигу краћих прича.

- Нисам писао о вирусу, мада се кроз приче провлаче неки детаљи који су пратили пандемију, рецимо начин ношења маски - открио је он.