X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
29/05/2020 |  09:32 ⇒ 14:04 | Извор: СРНА

Нови удар на имовину Српске

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију Министарства одбране у Савјету министара у вези са књижењем на БиХ више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча, које је у посједу Републике Српске.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Ову апелацију Уставни суд је усвојио на посљедњој сједници, одржаној 20. маја.

У пресуди се наводи да постоји повреда права на правично саслушање и укида пресуда Окружног суда у Требињу од 24. јануара 2018. године, те се предмет враћа том суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку.

- Уставни суд је закључио да је редовни суд арбитрарно тумачио релевантне одредбе закона и правилника када је закључио да апеланткиња није испунила законски основ за упис промјене права у катастарском операту. Такође, прекршено је апеланткињино право на равноправност странака пред судом када апеланткиња није имала једнак процесно-правни третман са умјешачем у поступку будући да као супротна страна није била обавијештена о његовом учешћу и достављеном одговору на тужбу - наводи се у пресуди, преноси Глас Српске.

Министарство одбране БиХ, заступано по Правобранилаштву БиХ, 18. октобра 2016. године поднијело је Подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинскоправне послове Српске у Фочи захтјев за упис промјене права на некретнинама укупне површине 254.568 метара квадратних које су у посједу Републике Српске, предложивши да у земљишним књигама као власник буде уписана БиХ - Министарство одбране у Савјету министара, а брисана Република Српска - Министарство одбране Српске.

Окружни суд у Требињу закључио је да није било основа за промјену уписа у катастру, јер апеланткиња то није тражила на основу правоснажне одлуке суда, правоснажне одлуке другог надлежног органа, уговора овјереног код суда или нотара, што су документа подобна за упис промјена у земљишној књизи у складу са Законом о одржавању премјера и катастра Српске.

Уставни суд БиХ оспорио је ту пресуду и вратио предмет Окружном суду на поновно одлучивање.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица рекао је да је ово само још један у низу покушаја од Правобранилаштва БиХ, односно Министарства одбране, да противно нормама буду укњижена права својине у корист БиХ.

- Све надлежне организационе јединице Правобранилаштва Српске предузеле су и предузимају све неопходне радње у више таквих предмета с циљем да заштите имовину Републике Српске - додао је Говедарица.

Он је истакао да је у извјештају о раду Правобранилаштва Српске, који је усвојила Народна скупштина Српске, навео да ће и даље поступати у складу са уставним и законским одредбама, све до евентуалног доношења посебног закона, односно склапања споразума између Владе Републике Српске и Савјета министара.

- Позвали смо све релевантне институције да искористе своја законска овлашћења с циљем благовременог предузимања расположивих правних средстава како бисмо на вријеме спријечили да војна перспективна и неперспективна имовина на подручју Српске буде укњижена на БиХ - рекао је Говедарица.

Члан Одбора Народне скупштине за уставна питања Перица Бундало каже да је Уставни суд БиХ у превише наврата до сада исказао намјеру да мијења правни и политички поредак у БиХ.

- Уставни суд БиХ одавно је почео да излази из оквира својих надлежности, а спорови у вези са војном имовином и посебно пољопривредним земљиштем Републике Српске то само потврђују - рекао је Бундало, који је и шеф Клуба посланика ПДП-а у парламенту Српске.