latinica  ћирилица
29/05/2020 |  10:04 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Изложба слика и цртежа свјетског сликара Марка Ступара у Босанском Петровцу

Стална поставка слика и цртежа Марка Ступара, који годинама ствара у Паризу, од данас краси галерију Спомен-музеја Јован Бијелић у Босанском Петровцу.
Марко Ступар-изложба у Паризу - Фото: Novosti.rs
Марко Ступар-изложба у ПаризуФото: Novosti.rs

Сликар који је родом из Босанског Петровца поклонио је своја дјела Центру за културу и образовање у том граду.

- Захваљујући томе сада у нашем музеју имамо три цјелине - слике Марка Ступара, радове Јована Бијелића са пратећим инвентаром, те босанску собу са збирком босанскопетровачких ћилима - речено је Срни у Центру за културу и образовање Босански Петровац.

Ступарове слике су изузетно вриједне и красиће Спомен-музеј Јован Бијелић, док не буде пронађен већи простор за изложбу.

- У Музеју смо радили на обнови електро и водо инсталација, освјетљењу умјетнина, уградњи алармног и противпожарног система, као и осигурању некретнина и умјетнина. С радошћу очекујемо љето и долазак Ступара - истакли су у Центру за културу и образовање.

Ступар је рођен 1936. године у селу Вођеница у Босанском Петровцу, гимназију је завршио у Бањалуци, а студије сликарства у Београду.

Од 1964. године живи и ствара у Паризу, а своја дјела излагао је у најпрестижнијим галеријама свијета - Паризу, Риму, Лозани, Осаки, Токију и Њујорку.