latinica  ћирилица
29/05/2020 |  11:10 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Ђоковићу награда за промоцију интереса Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић одао је данас признање тенисеру Новаку Ђоковићу за свеукупан допринос у дипломатији, додијеливши му награду за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Србије и њеног народа у свијету.
Дачић и Ђоковић - Фото: СРНА
Дачић и ЂоковићФото: СРНА

Из Министарства спољних послова Србије саопштено је да су у Министарству, поводом Дана дипломатије Србије, угостили Ђоковића, који је "успесима ујединио народ у снажном доживљају среће и усхићења кроз вансеријске победе".

- Ђоковић је пробудио успавани дух и свијету послао поруку снажне спортске нације, која се поноси својом историјом и традицијом - додаје се у саопштењу.

На пријему за дипломатски кор и истакнуте јавне личности, Дачић је представио низ активност ресорног министарства у вријеме пандемије вируса корона и основне спољнополитичке и националне приоритете Србије.

Он је истакао да је ресорно министарство у претходних годину дана наставило са интензивним радом на даљем унапређењу односа са земљама у региону, као и са главним спољнополитичким партнерима Србије - првенствено ЕУ, Русијом, Кином и САД.

Дан дипломатије установљен је одлуком Владе Србије из 2015. године, а 29. мај одређен је за датум обиљежавања у спомен на оснивање Књажевске канцеларије иностраних дела 1839. године. Успостављање ове канцеларије узима се за почетак професионалне дипломатије у Србији.

Тог дана донесено је Устројеније Књажевске канцеларије, на основу члана пет турског Устава из 1838. године. Указ о устројству је, уједно, био и први закон о уређењу и задацима овог министарства у Србији.