latinica  ћирилица
29/05/2020 |  11:51 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Посебна сједница Парламента Српске у понедјељак (ВИДЕО)

Посебна сједница Парламента Српске са само једном тачком дневног реда - разматрање и заузимање става о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, биће одржана у понедјељак, одлучио је данас Колегијум НСРС.
Сједница Колегијума НСРС - Фото: РТРС
Сједница Колегијума НСРСФото: РТРС

Сједница ће бити одржана у 11.00 часова у згради Владе Републике Српске, јер сала у Народној скупштини не одговара условима које захтијева ситуација настала због епидемије вируса корона.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић изјавио да ће се у Парламенту обратити предсједници станака, а пред почетак сједнице биће одржана још једна сједница Колегијума како би био утврђен начин рада.

Чубриловић је увјерен да ће ова сједница бити завршена за један дан.

СДС и ПДП гласали су на данашњој сједници Колегијуму против предложеног дневног реда.

У складу са Пословником, заказивање посебне сједнице затражила је једна трећина народних посланика, а захтјев су потписали посланици клубова СНСД-а, ДНС-а, Демоса, СПС-а, Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

У образложењу захтјева за сједницу потписани посланици наводе да је неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

- На овај начин Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ гласовима ПДП-а и СДС-а приступио је срамном прекрајању историје и маргинализовању страдања Срба у Другом свјетском рату. Тражимо да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став о овом веома значајном питању за Републику Српску и српски народ у цјелини - наводи се у захтјеву.