latinica  ћирилица
29/05/2020 |  13:37 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Затражен раскид уговора о набавци покретне болнице (ФОТО/ВИДЕО)

Републички штаб за ванредне ситуације задужио је ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да покрене поступак за раскид уговора за набавку покретне болнице.
40. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације (фото: twitter.com / Vlada_Srpske) -
40. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације (фото: twitter.com / Vlada_Srpske)

У саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу наводи се да се уговор раскида због неизвршених уговорних обавеза испоручиоца.

У саопштењу се додаје да је Штаб задужио Институт за јавно здравство да покрене поступак поврата авансне уплате новца.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је на конференцији за медије да је Штаб дао задужење Институту да изврши једнострано раскидање уговора са предузећем Балкан глобал у вези са набавком мобилне болнице.

Зељковић је рекао да је Штаб дао задужење Институту и да изврши поврат 4,2 милиона КМ, колико је плаћено за мобилну болницу.

- Добављач није извршио цјелокупну испоруку као што је било наведено у уговору. Рок у уговору је био 12 дана од дана његовог потписивања. Неиспуњење уговора води ка једностраном раскидању уговора - рекао је Зељковић.

Он је подсјетио да је Институт 26. марта, на основу закључка Републичког штаба, набавио мобилну болницу.

- Институт се половином априла обратио добављачу да се изјасни у вези са роком испоруке зато што је он пробијен. Добављач је упутио допис у којем наводи отежане околности за испоруку. Крајем априла започета је монтажа болнице, али она није довршена и стављена у функцију - нагласио је Зељковић.

Како је рекао, уговором је прецизирано да је добављач обавезан да изврши транспорт, монтажу и стављање објекта у функцију.

- Институт је извршио све уговорне обавезе, али добављач није испунио своје обавезе. Када једна страна не испуни обавезе закон налаже да је друга обавезна да тражи једнострани раскид уговора и поврат новца. То је класичан примјер уговора између двије стране. Институт ће данас упутити допис добављачу у вези са једностраним раскидањем уговора и позвати га да изврши поврат средстава - истакао је Зељковић.

На питање да ли ће бити тражена и надокнада новца потрошеног за три лета којим је довезен дио болнице, Зељковић је рекао да ће то бити дефинисано другим закључком који ће донијети Републички штаб за ванредне ситуације.

Он је додао и да ће надокнада штета бити предмет даље расправе, наводећи да су то правна питања која ће бити разматрана.

Влада Српске одлучила се за куповину мобилне болнице како би здравствени сектор био спремнији за одговор на епидемију вируса корона, али још није стигла сва потребна опрема.