latinica  ћирилица
29/05/2020 |  13:40 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Мазалица: Неопходно да се Парламент одреди према Резолуцији

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да парламент Српске закључцима треба да се одреди према Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламента БиХ.
Срђан Мазалица (фото: facebook.com/srdjan.mazalica) -
Срђан Мазалица (фото: facebook.com/srdjan.mazalica)

- Сазвали смо посебну сједницу зато што Народна скупштина треба да се одреди о неким питањима везаним за историјске догађаје из 20. вијека, који су јако битни за српски народ. Ми нисмо отворили ту тему, та тема је потпуно беспотребно отворена - рекао је Мазалица новинарима у Бањалуци након сједнице Колегијума Народне скупштине.

Мазалица је нагласио да је резолуција беспотребно дошла до Парламентарне скупштине БиХ која "уопште није требало да усваја резолуције у вези са одређеним историјским догађајима и карактером жртава у Другом свјетском рату јер о тим питања не може да постоји сагласност унутар конститутивних народа у БиХ".

- Ова резолуција је ревизионистичка. Разговарали смо са историчарима и става смо да је резолуција изузетно штетна за српски народ и Републику Српску, зато изискује да се парламент одреди по тим питањима - поручио је Мазалица.

Он је напоменуо да резолуција не препознаје доминантан допринос антифашистичкој борби представника српског народа, као ни нешто што је међународно препознато, а то је да је над Србима у Независној Држави Хрватској извршен геноцид.

- Разлика између страдања Срба, Јевреја и Рома с једне стране и припадника других народа се састоји у томе да званични документи потврђују да су Срби својим рођењем и етничком припадношћу били мета и одређени за елиминисање у НДХ", истакао је Мазалица.

Говорећи о измјенама Пословника о раду Народне скупштине, Мазалица је рекао да је Клуб посланика СНСД-а предложио 35 амандмана, којим, између осталог, одустају од приједлога да се ограничи расправа по питању тачака дневног реда.

- Мислимо да би то било најбоље рјешење, али опозиција се противила томе. Изнијећемо приједлог пословника који ће скратити празну расправу и вратити дигнитет Народној скупштини - рекао је Мазалица.

Он је додао да ће дискусија бити доминантна форма изражавања мишљења, да ће се уредити питање злоупотребе указивања на повреду Пословника, те да ће се недвосмислено знати када је повријеђен Пословник и када се изричу мјере.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић истакао је да су представници ове странке у Сарајеву за учешће у доношењу резолуције имали подршку Српске православне цркве.

- Уколико ће посебна сједница расправити и компензовати Републици Српској чињеницу да је СНСД пристао да се са Републике Српске преноси стратешка имовина Републике Српске као што је аеродром Маховљани и касарна `Козара`, или ће се њоме вратити јасеновачка грађа, ми смо спремни да будемо кооперативни на сједници - поручио је Станић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало навео је да је ова странка била против одржавања посебне сједнице, зато што је Народна скупштина у октобру 2015. године донијела Декларацију о усташком злочину геноцида, што сматра једним од најбољих докумената донесених у посљедњих неколико сазива Народна скупштине.

- Политичке партије морају да покушају да постигну јединство на једном оваквом питању, иако нисам превелики оптимиста. Бојим се да ће ово бити једна од тежих сједница и да ће продубити свађе и сукобе унутар политичких партија - рекао је Бундало.

Говорећи о измјенама Пословника, посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да су посланици ове странке у јануару дали своје приједлоге за побољшање рада парламента, али да у радни материјал није уграђена ниједна њихова примједба.

Он је напоменуо да је у радном материјалу дата неограничена могућност српском члану Предсједништва, предсједнику Републике и предсједнику Владе да учествују у расправи на свакој сједници, по свим тачкама, без обзира да ли су они предлагачи материјала или су гости.

- То ми из опозиције нећемо прихватити - навео је Гламочак.