latinica  ћирилица
29/05/2020 |  13:56 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Обука за запослене у станицама за технички предглед возила

Стручна институција за техничке прегледе возила организује данас и сутра у Бањалуци обуку за запослене у станицама за технички преглед возила, чиме се полазницима омогућава да обнове лиценце које су основ за наставак рада.
Проинтер - Фото: РТРС
ПроинтерФото: РТРС

На предавањима која ће се у континуитету одржавати током године, полазници ће се упознати са прописима из области техничких прегледа возила, испитивањем возила и начином обављања техничких прегледа, саопштено је из компаније "Проинтер".

Горан Зрнић из станице за техничке прегледе "Аграм" навео је да је програм обуке изузетно квалитетан.

- Концепт обуке подразумијева и отвореност за наше приједлоге и сугестије за унапређење система, а активности које слиједе иду ка томе да наш рад буде олакшан, али и далеко квалитетнији - навео је Зрнић.

У саопштењу се наводи да су услови и контрола рада станица за технички преглед знатно побољшани од 1. маја, захваљујући постављању новог софтвера који је резултат рада домаћих стручњака из компаније "Проинтер".

- Увођење нових ИТ рјешења био је први потез стручне институције чије послове од овог мјесеца обавља конзорцијум чији је носилац Центар за аутомобилско инжењерство - додаје се у саопштењу.

У "Проинтеру" наводе да су софтвер изградили на бази нових технологија са могућношћу проширења и надоградње.

Маркетинг менаџер у "Проинтеру" Мирјана Јукић истакла је да је план да се до краја године увежу мјерни уређаји са техничких прегледа са новим софтвером.

- Тако ће дигитализација техничких прегледа омогућити да камере директно очитавају регистарске таблице на возилима, односно да се синхронизује систем видео надзора и уведу бар кодови за свако возило - објаснила је Јукићева.

У овој компанији наглашавају да су у плану још неки важни новитети, попут имплементације смарт картица, идентификације сваког оператера на сигуран начин, као и креирање олакшица при мјерењу у виду мобилне апликације за оператере.

Из Центра за аутомобилско инжењерство већ сада наводе да ће један дио станица морати да обнови своју опрему пошто је у некима од њих она стара и по неколико деценија.

Директорка Центра за аутомобилско инжењерство Бојана Пашалић нагласила је да је циљ да се обавеза адекватног техничког прегледа возила коначно и у јавности схвати као значајан допринос безбједности саобраћаја на путевима, а не као успутни процес који више служи као "кусур" осигуравајућим друштвима приликом регистрације возила.

У саопштењу "Проинтера" додаје се да је задатак Стручне институције за технички преглед возила у Републици Српској да води информациони систем у којем су увезане све станице техничког прегледа, врши контролу њиховог рада, обучава особље, као и да евидентира податке о лиценцама и сертификатима.

У Републици Српској тренутно постоји 239 станица за технички преглед кроз које сваке године прође 400.000 возила.