latinica  ћирилица
29/05/2020 |  14:56 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Ђајић: Гаражни простор - растерећење саобраћаја у насељу (ВИДЕО)

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је данас да је руководство ове здравствене установе са Владом Српске кренуло у изградњу паркинг гараже као јединственог рјешења проблема пребукираног паркинга, а самим тим и регулације саобраћаја у насељу Паприковац и локације УКЦ-а Српске.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

Ђајић је навео се у те активности кренуло због чињенице да на локацију УКЦ-а Српске дневно дође 10.000 људи у 5.000 аутомобила, а у наредном периоду је план и да се изгради факултет и средња медицинска школа, што ће додатно повећати потребу за гаражним мјестима.

- Пошто је ријеч о веома захтјевном пројекту, јер је подручје трусно, за изградњу пројекта и најбољег рјешења ангажовани су еминентни стручњаци грађевине и саобраћаја из Београда - рекао је Ђајић новинарима.

Он је навео да бруто површина планираних зиданих гаража износи 73.994 метара квадратних, те да је то површина већа од централног медицинског блока и новоизграђеног сјеверног крила заједно.

- Расписан је међународни тендер за извођача радова у трајању од 90 дана, на који се, јер је услов пројекта био "кључ у руке", пријавио само један извођач са понудом од 29.805.000 КМ, без ПДВ-а која је и прихваћена - рекао је Ђајић.

Он је навео да је било и доста понуда да то буде приватно-јавно власништво, али да руководство УКЦ-а Српске није хтјело да дозволи да паркинг наплаћују приватне фирме.

- И сада се може примијетити да паркирање овде представља велики проблем, који се не може ријешити постављањем монтажних гаража, као што је био један од приједога - рекао је Ђајић.

Он је посебно задовољство изразио повољном цијеном од 402 КМ по метру квадратном овог објекта.

Предсједник Градског одбора ПДП-а Бањалука Драшко Станивуковић сматра да би новац намијењен за изградњу гаражног простора требало уложити у нову градску болницу која би растеретила капацитет УКЦ-а Српске.

- У Републици Српској мањи градови имају своју болницу, а Бањалука нема, те је нова болница много већи приоритет од паркинга, који јесте евидентан, али не и приоритетан проблем - оцијенио је Станивуковић.

Он је новинарима рекао да је суштина проблема то што пацијенти немају основне медикаменте, а планира се улагање у изградњу гараже.