X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
29/05/2020 |  15:12 | Извор: СРНА

Није утрошен новац пореских обвезника, него су средства из донације (ВИДЕО)

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да није потрошено око 300.000 долара средстава пореских обвезника за рјешавање проблема пиралена у Пословној зони "Инцел" у Бањалуци, како су писали поједини медији, него је ријеч о средствима донације Владе Шведске од по 300.000 долара Српској и ФБиХ за рјешавање проблема загађивања у одређеним зонама.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је навела да је 50.000 утрошено за плаћање пројекта једне фирме из Холандије која је требало да у првом кварталу ове године прецизира количине и степен загађености земљишта полихлорованим бифенилом уз приједлог активности које је потребно предузети у сврху санирања загађености.

- Тим средствима располаже УНДП, а не Влада Српске или јединица локалне самоуправе. Они расписују тендер и плаћају куће које могу да раде тај посао. Одабрали су одређену међународну институцију која треба извршити узорковање - рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, то је требало да почне у марту, али је због епидемије вируса корона био онемогућен долазак стручњака из иностранства.

Голићева се нада да ће ускоро моћи да дођу и изврше узорковање да би се приступило санацији.

Она је истакла да је проблем настао још када је изграђен "Инцел".