latinica  ћирилица
29/05/2020 |  15:23 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Контрола остатака пестицида - циљ заштите здравља

Вишегодишњим програмом контроле остатака пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла требало би да се изврши процјена ризика изложености потрошача од неисправне хране биљног и животињског поријекла, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
Пестициди - Фото: РТРС
ПестицидиФото: РТРС

Овим програмом требало би да се утврди и да ли се пољопривредни произвођачи у БиХ придржавају добре пољопривредне праксе.

О спровођењу овог програма разговарано је данас у Бањалуци на састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића са директором Агенције за безбједност хране Џемилом Хајрићем, главним републичким инспектором за пољопривреду Драганом Матаругом и главним републичким инспектором за храну Слободаном Цвијановићем.

Основни циљеви састанка су усаглашавање и дефинисање активности у контроли нивоа остатака пестицида, времену и начину узорковања, процјени ризика, те изради привремених и годишњег извјештаја, сагледавања примјене начела добре пољопривредне праксе.

- Циљ је да се спријече могуће баријере при извозу и увозу пољопривредно прехрамбених производа, те заштите здравља потрошача као коначног циља овог мониторинга - наводи се у саопштењу.