X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
29/05/2020 |  15:24 | Извор: sputniknews.com

"Јавним наступима је наносио штету": Несторовићу пријети губитак лиценце

Против проф. др Бранимира Несторовића, члана Кризног штаба за борбу против вируса корона, поднесен је захтјев етичком одбору Љекарске коморе Србије (ЛКС), у ком се наводи да је својим јавним наступима нарушавао углед и наносио штету љекарској професији, као и здравству у цјелини.
Бранислав Несторовић (Фото: Printscreen/ Пинк) -
Бранислав Несторовић (Фото: Printscreen/ Пинк)

Иницијатор за подношење захтјева је др Ђорђе Алемпијевић, редовни професор Судске медицине на Медицинском факултету у Београду, а подржало га је још шест колега и једна докторица у пензији.

Етички комитет ЛКС сљедеће седмице расправљаће о захтјеву групе чланова да се познати професор и пулмолог јавно осуди због изјава које је давао као члан Кризног штаба. Та јавна осуда би, у крајњем исходу, значила да би професору Несторовићу могло да буде одузето право на рад.

Сједницу етичког одбора заказује предсједник др Горан Богдановић. Одбор чини 15 чланова који се бирају на мандат од четири године. Задатак етичког одбора биће да утврди да ли постоји материјал да се против проф. Несторовића покрене поступак пред судом части.

У случају покретања поступка, тужиоци морају да докажу да су Несторовићеве изјаве изазвале штету. Уколико суд пресуди у корист тужиоца, др Несторовићу би била узета лекарска лиценца и то двије године пред пензију, преноси “Српски телеграф“.

На све то професор Несторовић каже да потписницима захтјева највише смета што се, како каже, испоставило да је био у праву за све што је рекао у вези са корона вирусом.

Наводи и да су се “ту поклопили различити интереси“ и да “ту има и сујете, али преиј свега политике“ и најављује да ће потписнике захтјева упућеног ЛКС, “ако заиста нешто ураде“, тужити редовном суду.

- Подносе захтјев сад кад се епидемија завршила, кад је све прошло и испоставило се да сам био у праву. Јесам ли рекао да ће епидемија трајати три мјесеца, да вирус није много опасан, да ће смртност бити мала, да ће умријети 250 људи? Сад их, чини ми се, највише нервира што сам за све био у праву - каже проф. Несторовић.

Предсједник Љекарске коморе Србије Милан Динић објаснио је за “Српски телеграф“ да сваки љекар има право да поднесе захтјев етичком одбору против колеге, али да он лично не жели да се изјашњава о Несторовићу.