latinica  ћирилица
29/05/2020 |  17:15 ⇒ 17:32 | Аутор: Мондо

Шеранић о наставку спортских такмичења у БиХ

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је за портал Мондо открио термин наставка спортских такмичења у Босни и Херцеговини, односно фудбалској Премијер лиги БиХ, што у овом тренутку највише занима спортску јавност.
Ален Шеранић (фото: Влада Српске) -
Ален Шеранић (фото: Влада Српске)

С обзиром на раније препоруке "струке" да прије 1. јула није могуће организовати наставак Премијер лиге БиХ у фудбалу, што онда имплицира да сезона неће моћи да буде окончана прије 3. августа, иначе крајњег рока Европске фудбалске уније (УЕФА).

Шампионат БиХ морао би да у мјесец дана пронађе 14 термина за одигравање 11 кола и три дуела у Купу БиХ, што је немогуће извести у пракси.

Трачак наде о евентуалном наставку сезоне био је закључак Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске у којем се наводи да се "до 8. јуна забрањују сва спортска такмичења".

Међутим, Шеранић је у разговору за портал Мондо потврдио ранији став да се прије 1. јула не би требало размишљати о наставку сезоне.

- Што се тиче тог питања ми смо дали једну јавно-здравствену препоруку прије двадесетак дана да би везано за наставак спортских такмичења, ми смо ишли према препоруци Министарства спорта, требало размишљати о почетку након 1. јула. То је нешто што је став генерално и ако говоримо о масовним окупљањима, то је опција о којој смо размишљали - изјавио је Шеранић.

Према његовим ријечима, о свему је тражио мишљења свих релеватних људи из области спорта.

- Ми смо од Министартства спорта и тражили да се и они изјасне и да се види са савезима, да ли су они спремни да уопште заврше сезону, да ли могу да играју? Препорука свакако јесте и остаје да то буде послије 1. јула - додао је Шеранић.

На питање да у том случају Премијер лига БиХ, ако почне тек у јулу, нема могућности да се заврши због рока УЕФА, Шеранић је одговорио да он прича једино у вези јавног здравства.

- Ја не улазим у организацију и остале ствари. Говорим са аспекта јавног здравства. Ако треба нешто друго да се уради и сачини, став о томе ће морати дати Министарство спорта. Недавно сте имали случај да је у Болоњи заражено седам играча и шта сад? Шта ћемо ако крене неко професионално такмичење у јуну или јулу и деси се да имамо заразу у неком фудалском клубу? Тај клуб би морао да прекине играти утакмице на седам или 14 дана и да сви иду у карантин и шта ћемо онда? Опет ће питати јавно здравство шта сад да радимо? То су врло тешке одлуке - закључио је Шеранић.