latinica  ћирилица
29/05/2020 |  17:40 ⇒ 17:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенци и Хрвати жале се на одлуку Аустрије у вези с границом

Одлука Аустрије да не стави Словенију и Хрватску на листу земаља чији ће грађани средином јуна моћи да уђу у Аустрију без ограничења није у складу са планом ЕУ за опоравак или "Основним стандардима блока", навело је троје посланика из Словеније и Хрватске у писму упућеном предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.
Аустријска граница -
Аустријска граница

Европски посланици из либералне политичке групе Обнова, словеначки Ирена Јовева, Клемен Грошељ (Обнова / ЛМШ) и хрватски Валтер Флего (Ренев / ИДС) написали су данас да се надају да ће Европска комисија реаговати на објаву Аустрије, преноси словеначка агенција СТА.

- Аустријска влада саопштила је да неће поново отворити своје границе земљама које још не контролишу ситуацију са вирусом корона, али упркос истицању критеријума епидемиолошког статуса, није уврстила Словенију и Хрватску на листу - истичу троје заступника у Европском парламенту.

Комисија је представила смјернице за постепено ублажавање забрана кретања и граничних рестрикција у ЕУ које нису правно обавезујуће за земље чланице, али институције ЕУ се заснивају на солидарности, толеранцији, инклузивности, правичности и недискриминисању, подсјећају европосланици у писму.