latinica  ћирилица
29/05/2020 |  19:33 ⇒ 30/05/2020 | 09:31 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ предложиће једномјесечни притвор за Новалића, Солака и Хоџића (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ предложиће једномјесечни притвор за премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника Пољопривредног газдинства "Сребрена малина" Фикрета Хоџића. Ухапшени су синоћ, због основа сумње да су учествовали у незаконитој набавци 100 сумњивих респиратора, по цијени од 10 и по милиона КМ.
Новалић, Солак и Хоџић (фото: ba.n1info.com) -
Новалић, Солак и Хоџић (фото: ba.n1info.com)

Маратонско саслушање иза решетака СИПА! Трајало је више од 23 часа! Послијеподне су Фадил Новалић, Фахрудин Солак и Фикрет Хоџић, предати у надлежност Тужилаштва БиХ, који истрагу спроводи.

Седмицама је тужилачки тим покушавао ријешити енигму сумњиве набавке, у вријеме експанзије пандемије, на сарајевском аеродорму спасоносно дочекане.

- У питању је 100 респиратора који представљају сами врх понуде у овој бранши. Дакле, ради се о респираторима који снадбијевају два пацијента одједном - рекао је раније Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ.

Од дуплог капацитета уређаја из "самог врха понуде", истражиоци су стигли до дуплог уговора са двије различите врсте уређаја.

А они трећи на аеродром пристигли, по налогу Тужилаштва вјештачени су! Вјештаци су потврдили - авансно плаћени респиратори у пракси су кинески вентилатори. Према процјенама и до осам пута скупље плаћени од тржишне цијене.

И умјесто интензивне терапије у болницама, могу се користити само за краткотрајни третман пацијената у возилима хитне помоћи.

Посебно питање како је и по ком основу, скромно пољопривредно газдинство куповало софистицирану, а купило беспотребну медицинску опрему!? За сада је извјесно да је потрошени новац са рачуна Федералне владе уз сагласност Новалића, а да су купопродајне уговоре потписивали Солак и Хоџић. Тужилаштво их, према непотврђеним информацијама сумњичи за удруживање ради чињења кривичних дјела, злоупотребу положаја и прање новца.

Још раније СИПА је Новалићу и његовим најближим сарадницима у Влади – секретарици и шефу кабинета одузела и мобилне телефоне.

И они су вјештачени. Но у СИПИ детаље не откривају.

- Изричито је договорено да је Тужилаштво једино надлежно за информисање јавности. Ми се тога придржавамо. Иначе није таква пракса, али у овом предмету такав је договор - рекао је Лука Миладиновић, портпарол СИПА.

Но, тужилаштво се још не оглашава. Ипак сазнајемо, на некима од вјештачених мобилних телефона, поруке су брисане, посебно из вибер мреже. Но, вјештацима је ипак садржај познат. Али је за сада непознато у ком смјеру води и да ли је федерални премијер на врху сумњиве "удружене" пирамиде!? За сада је познато да је данима раније саслушана и Новалићева замјеница, федерални министар финансија Јелка Миличевић.

Испитан је и директор Федералног завода за јавно здравство Давор Пехар. Претресене просторије и изузети докази из Завода, Федералне владе, Цивилне заштите, Хоџићеве "Сребрене малине", али Клиничког центра у Сарајеву.

А управо је директор Центра Себија Изетбеговић на сједници федералне Владе инисистирала на хитности набавке респиратора. И то непосредно уочи отпочињања сумњивог процеса сумњиве набавке.

- Ми знамо шта треба нашим пацијентима, требају анестезиолошки апарати, заштитна опрема за особље и ЦТ апарати. То можемо да купимо у сљедећих 48 сати али не можемо да чекамо да ви то нама сутра до три сата доставите - рекла је Изетбеговићева.

"Није важно колико нешто кошта, битно је да се набави". Тако је на почетку афере говорио Новалићев страначки предсједник Бакир Изетбеговић.

Данас каже, хапшење Новалића – покушај је државног удара. Све боји и националним предзнаком – и тврди наставак удара Тужилаштва БиХ на бошњачке прваке. Са страначким колегама немушто увјеравају и себе и друге како доказа против Новалића нема.

- Мислим да је Фадил Новалић стрпљиво и предано радио. Дубоко сам увјерен да њега нема у криминалним радњама. То је моје мишљење, нека ме демантују чињеницама - истакао је Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

У одбрану Новалића стао је и реис Исламске заједнице Хусеин Кавазовић. Добро би било поручује, осигурати да се Новалић брани са слободе.

Симптоматично када Тужилаштво отвори неки предмет против Бошњака, одмах је на сцени државни удар и прогон, одговара српски члан Предсједништва Милорад Додик.

- Како то није био државни удар када су вођени разни предмети против Срба, па и против мене су били намјештени разни судски процеси без било каквих доказа - каже Додик.

И политичари из хрватског народа били су предмет разних судских поступака и тада су Бошњацима Суд и Тужилаштво ваљали, подсјећа.

И констатује како политичком Сарајеву правосудне институције не ваљају само када су они предмет истих, а када је на удару Република Срспка и када правосуђе испуњава жеље сарајевске чаршије онда је све потаман.

Правосудне институције треба пустити да овај посао што прије окончају, поручио је Додик. А у наредна 24 часа Суд БиХ требало би да одржи рочиште по мјерама које је предложило тужилаштво за ухапшене.