latinica  ћирилица
29/05/2020 |  20:08 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Ускоро дигитализација техничког прегледа возила (ВИДЕО)

Технички преглед возила у Републици Српској ускоро би требало да буде дигитализован. Први запослени у станицама, за ову врсту услуге, већ пролазе обуку за рад на новом софтверу, који је резултат рада домаћих стручњака из компаније "Проинтер".
Проинтер - Фото: РТРС
ПроинтерФото: РТРС

Међу првих 70 полазника обуке за рад на новом софтверу је и Горан Зрнић. Каже, искусни предавачи и квалитетан програм обуке омогућиће брзо савладавање новог, од којег би највише користи требало да имају његове колеге, али и крајњи корисници.

- Имамо партнерски однос струке и станица за технички преглед, што је јако битно. Сви смо отворени за приједлоге за унапређење система и мислим да ћемо имати успјешну сарадњу - рекао је Горан Зрнић из станице за технички преглед “Аграм д.д.“.

Дигитализација техничких прегледа требало би да омогући и директно очитавање регистарских таблица на возилима путем камера, синхронизацију видео-надзора и увођење бар кодова за свако ауто. Идеја је и да софтвер служи за контролу рада станица, али и да садржи податке о лиценцама и сертификатима.

- За почетак ће олакшати посао људима који раде техничке прегледе, они ће имати читаву базу података на једном мјесту, а са друге стране сигурно ће много олакшати и корисницима зато што ћемо урадити додатне системе, почевши од смарт картица - нагласила је маркетинг менаџер компаније “Проинтер“ Мирјана Јукић.

Директор Центра за аутомобилско инжењерство Бојана Пашалић нагласила је да је циљ да се обавеза адекватног техничког прегледа возила коначно и у јавности схвати као значајан допринос безбједности саобраћаја на путевима, а не као успутни процес који више служи као "кусур" осигуравајућим друштвима приликом регистрације возила.

- Ми из стручне институције за техничке прегледе такође можемо већ сада да истакнемо да ће један дио станица за техничке прегледе возила морати да обнови своје уређаје, јер је на појединим станицама та опрема стара и по неколико деценија - нагласила је Пашалићева.

У Српској тренутно послује око 240 станица за технички преглед кроз које годишње прође око 400.000 возила.