latinica  ћирилица
29/05/2020 |  21:10 ⇒ 30/05/2020 | 09:39 | Аутор: СРНА

Петровић: Опозицији одговара одгађање избора јер увиђају да лоше стоје

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић рекао је да опозицији у Републици Српској, СДС-у и ПДП-у, одговара одгађање и бјежање од законитих рокова за одржавања локалних избора у Срској и БиХ, јер и према анкетама, које сами проводе, увиђају да лоше стоје.
Лука Петровић - Фото: klix.ba
Лука ПетровићФото: klix.ba

- И онда говоре, хајде да изборе помјеримо бар 15 дана, мјесец или мјесец и по, па ћемо имати бољу шансу... Али они /СДС и ПДП/ то не могу јер су показали да и даље не раскидају коалицију са СДА и Демократским фронтом, а која је против интереса Српске. С друге стране, нама, који радимо на јачању и очувању Српске, избори апсолутно одговарају и спремни смо чистог образа да изађемо пред свакога, пред активисте и међу народ - рекао је Петровић.

Он је рекао да је нелегалан избор чланова ЦИК-а БиХ, у којој су силом већине изабрани људи из поменутих опозиционих странака, подсјетивши да се, према Изборном закону, избори увијек одржавају у првој недјељи у октобру, осим ако тада не буде вјерски празник.

- За нас је законити датум 4. октобар и тада изборе треба одржати. у Закону нема могућности одгађања избора, а они су их пролонгирали прво наводећи да немају финансије за њихово одржавање. ЦИК је задужен за спровођење избора и изборних радњи до спровођења закључења изборног процеса, а не за обезбјеђење финасирања, што је дужност Савјета министара, ентитетских влада и локалних заједница - појаснио је Петровић.

Он је рекао да је кривично дјело што је ЦИК мимо Закона о јавним набавкама БиХ расписао тендер за набавку гласачких листића, за шта нема обезбијеђен новац, као и да је спорно што први дан, по расписивању избора, није успоставила ходограм активности, иако је то била дужна.

Генерални секретар СНСД-а је оцијенио да у ЦИК-у имају двије варијанте, а прва је да пониште нелегалну одлуку о пролонгирању избора, да они буду одржани 4. октобра и да успоставе ревидирани ходограм активности за спроовођење избора.

- Друга варијанта је да ту одлуку ЦИК-а поништи Уставни суд коме смо поднијели апелацију или Суд БиХ коме смо упутили иницијативу за испитивање законитости тог акта. Ако Уставни суд утврди да су нелегално изабрани чланови ЦИК и да је неуставно пролонгирање избора, могуће је да се иде ка 'мостаризацији' БиХ у смислу избора. Међутим, увијек постоје правила како се законито бирају чланови ЦИК-а - рекао је Петровић за АТВ.

Он је поручио да је циљ СНСД-а и његових коалиционих партнера /ДНС, Демос, СП, СПС, Уједињена Српска и НДП/ освајање власти у најмање 80 одсто локалних заједница у Српској.

- Имамо 63 локалне заједнице у Српској, плус дистрикт Брчко и сигуран сам да ћемо са нашим капацитетима, пројектима и ангажманом имати и више од тога. Сада имамо власт у 46 општина и сигуран сам да ће тај број порасти. То не говори само о нашој снази, већ и да смо ангажовани на терену, што људи виде - навео је Петровић.

Он је додао да се у свим локалним заједницама гдје је СНСД на власти види бољитак у протекле четири године.

- Водимо се тиме да уводимо радну, а не социјалну атмосферу, да реализујемо огроман број инвестиција, отварамо радна мјеста. Наравно, увијек се очекује више, али направили смо корак напријед у свим мјестима гдје смо на власти - истакао је Петровић.

Он је рекао да је СНСД са својим кадром на локалном и републичком нивоу, који носе велику одговорност, присутан и препознатљив по раду на терену цијеле Републике и шире, док поједини опозиционари, с друге стране, немају дневне радне активности, већ се снимају на друштвеним мрежама и приказују као тобожњи спасиоци.

Петровић је рекао да ће СНСД са коалиционим партнерима на локалу договарати најбоље кандидате.

- Када је ријеч о Добоју и Бијељини мислим да ту не може бити проблема јер су договорени побједнички аранжмани с циљем развоја тих локалних заједница, а све на добробит грађана у тим заједницама. Сигуран сам да ће СНСД заједно са коалицијом побиједити у свих осам градова. Циљ је да у смислу договора са народом приђемо сваком домаћину, породици и обичном човјеку, да сагледамо њихове проблеме и урадимо све што је могуће да се они ријеше - рекао је Петровић.

Он је додао да је СНСД коалиционим партнерима већ упутио писмо да знају шта да очекују уколико на изборима буду ишли са опозицијом.

- Најкоректније би било да, уколико не иду са СНСД-ом, иду самостално на изборе, без односа са опозицијом. Не можете јести залогаје са републичког нивоа, а на локалном ићи с другим, што није коректно - констатовао је Петровић.

Он је рекао да је актуелна власт у Требињу и осталим мјестима у Херцеговини показала патриотизам када је ријеч о развоју и улагањима у тај дио Српске, наводећи да су нетачни опозициони наводи да се други дијелови Српске развијају на уштрб Херцеговине.

- Херцеговина је равноправан дио Српске и као таква треба да се развија као и остали дијелови Републике - оцијенио је Петровић и додао да су односи са бизнисменом Родољубом Драшковићем захладили, јер се он, из само њему познатих разлога, опредијелио да иде против власти у Српској уз коју је био 13 година и која је била коректна према њему.