latinica  ћирилица
30/05/2020 |  09:51 | Аутор: СРНА

Грубешић: Током дана више информација о статусу осумњичених

 Тим Тужилаштва БиХ ради на предмету "Респиратори" и током дана биће више информација о статусу осумњичених, федералног премијера Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника предузећа "Сребрена малина" Фикрета Хоџића, изјавио је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.
Борис Грубешић - Фото: РТРС
Борис ГрубешићФото: РТРС

Грубешић је у изјави за Н1 подсјетио да су њих тројица синоћ предати у надлежност Тужилаштва БиХ.

Очекује се да током дана буде донесена одлука да ли ће за Новалића, Солака и Хоџића бити затражен једномјесечни притвор или ће бити пуштени на слободу.

Њих тројица су више од 23 часа провели у сједишту Агенције за истраге и заштиту /Сипа/, након што су дошли на саслушање у вези са афером "Респиратори".

Новалић, Солак и Хаџић нису само задржани у просторијама Сипе, како је то раније потврђено, већ су ухапшени и имају статус осумњичених. Синоћ су пребачени у просторије Тужилаштва БиХ.

Сипа је раније, по наредби Тужилаштва БиХ, претресла и одузела документацију из више локација, укључујући централу Федералне управе цивилне заштите у Сарајеву, Завод за јавно здравство ФБиХ у Сарајеву и Мостару, те сједиште компаније "Сребрена малина" у Вогошћи.

Рачуни фирме "Сребрена малина" у међувремену су блокирани, а Влада ФБиХ суспендовала је Солака 12. маја са мјеста директора Федералне управе цивилне заштите, али је, како медији наводе, наставио да прима плату.

Посредством пољопривредног газдинства "Сребрена малина", у власништву Хоџића, увезено је 80 респиратора из Кине. Ово газдинство бави прерадом и конзервисањем воћа и поврћа.