latinica  ћирилица
30/05/2020 |  10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел одбила Трампов позив да уживо присуствује самиту Г7

Њемачка канцеларка није прихватила позив предсједника САД Доналда Трампа да уживо присуствује самиту Г7 који ће се одржати у Вашингтону крајем јуна због пандемија корона вируса, преноси Политико.
Ангела Меркел и Доналд Трамп - Фото: nezavisne novine
Ангела Меркел и Доналд ТрампФото: nezavisne novine

Канцеларкино одбијање да присуствује самиту подрива покушаје америчког предсједника да овај догађај представи као показатељ нормализације ситуације у вези са пандемијом и нова је у низу несугласица између ова два лидера.

- Федерална канцеларка захваљује предсједнику Трампу на његовом позиву за самит Г7 крајем јуна у Вашингтону. Узимајући у обзир свеопшту ситуацију у вези са пандемијом у овом тренутку, она не може да пристане да узме учешћа и да отпутује за Вашингтон - изјавио је портпарол њемачке владе Штефен Зајберт за Политико.

- Она ће наравно наставити да прати развој пандемије - додао је Зајберт.

Одбијање Мерклове да прихвати позив Трампа посљедњи је у низу показатеља затегнутих односа између ова два лидера, оцјењује Политико.

Трамп је више пута критиковао Њемачку, и то канцеларку посебно, поводом различитих питања, од трговинског вишка Берлина до трошкова за одбрану и посвећености НАТО. Меркел је јавно довела у питање једнострани приступ Трампове администрације у погледу низа питања у вези са спољном политиком, од климатских промјена до Иранског нуклеарног програма.

Ове недеље у телефонском разговору између америчког председника и немачке канцеларке дошло је до несугласица због тема које се односе на НАТО, Северни ток 2 и односе са Кином, тврди виши амерички званичник који је желео да остане анониман.

Портпарол њемачке владе није одговорио на питање да ли је у овом разговору дошло до нових тензија између два лидера, а Бијела кућа по том питању није дала коментар, преноси Политико.

Одбијање Меркелове да самиту присуствује уживо подрива покушаје америчког предсједника да овај догађај представи као преломни моменат који ће означити нормализацију ситуације у вези са пандемијом корона вируса.

Трамп је самит који је требало да се одржи у марту отказао због корона вируса и најавио одржавање видео-конференције. Међутим, он је у твиту објављеном 20. маја рекао да би самит могао да се одржи и да би то био одличан показатељ нормализације ситуације у вези са пандемијом.