latinica  ћирилица
30/05/2020 |  10:58 | Аутор: СРНА

Ћосић: У току санација споменика погинулих бораца

На породичним гробљима на подручју општине Источно Ново Сарајево у току је санација споменика погинулим српским борцима, рекао је Срни начелник општине Љубиша Ћосић.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

За санацију споменика на 15 породичних гробаља, у којима је сахрањено 100 погинулих бораца, издвојено је 15.000 КМ из општинског буџета.

Радови на оштећеним споменицима, подигнутим прије 21 годину, односе се на брушење бијелих крстова и облога, обнављање слова златном бојом, излијевање армираних бетонских дека, насипање бијеле ризле и уклањање недостатака.

Ћосић је напоменуо да је санација споменика и и подизање нових тамо гдје треба најмање што могу учинити за породице које су остале без својих најмилијих у стварању Републике Српске.

Он је истакао одличну дугогодишњу сарадњу са Борачком организацијом која је од посебног интереса за општину за чије настајање су, како је нагласио, борци најзаслужнији.

- Сваке године се трудимо да побољшамо положај демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и њихових породица, а уједно водимо бригу и о ономе што представља наслијеђе наше борбе, а то су колективни и појединачни споменици - рекао је Ћосић.

Завршетак радова, које изводи каменорезачка радња "Гацо", а надгледа општинска Борачка организација, планиран је за Видовдан, 28. јуна.